Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Η Τουρκία και η Ελλάδα πραγματοποιούν συνομιλίες για τη Μεσόγειο

 Αφού έφτασαν στο αποκορύφωμα μιας ανοιχτής στρατιωτικής σύγκρουσης πέρυσι, οι δύο γείτονες της Μεσογείου θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες την Πέμπτη. Αξιωματούχοι θα συζητήσουν την πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου.



Οι υπουργοί Εξωτερικών από την Τουρκία και την Ελλάδα είχαν προγραμματιστεί να συναντηθούν στην Άγκυρα την Πέμπτη, καθώς οι δύο γείτονες προσπαθούν να επιλύσουν διαφωνίες σχετικά με τους ισχυρισμούς φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντέντιας και ο Τούρκος ομόλογός του Μέβλουτ Κάβουσογλου αναμένεται να διευθετήσουν ζητήματα σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα που έφεραν τις δύο χώρες στο χείλος της στρατιωτικής αντιπαράθεσης πέρυσι.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, και τα δύο μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, διεκδικούν το δικαίωμα διάτρησης ορυκτών καυσίμων στα ίδια μέρη της θάλασσας. Οι δύο πλευρές κάθισαν για πρώτη φορά και πάλι για συνομιλίες τον Ιανουάριο μετά από πέντε χρόνια παύσης .

Όγκος 90%
 
Δες το βίντεο05:23

Ελλάδα: Διαφωνία με την Τουρκία σχετικά με το φυσικό αέριο

Ο Cavusoglu είπε στην τουρκική τηλεόραση ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν όλες τις διαφωνίες, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης ενός ανοιχτού διαλόγου.

Η συνάντηση αναβλήθηκε από την Τετάρτη μετά την πρόσκληση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ της τελευταίας στιγμής.

Η Ελλάδα λαμβάνει υποστήριξη από την ΕΕ

Η εισβολή της Τουρκίας σε αμφισβητούμενα ύδατα προκάλεσε έντονη αντίδραση από την Ελλάδα , με τις δύο πλευρές να αρχίζουν στρατιωτικούς ελιγμούς στην περιοχή.

Η Τουρκία τελικά υποχώρησε από την εξερεύνησή της αφού απειλήθηκε με κυρώσεις της ΕΕ . Σύμμαχοι της ΕΕ έστειλαν επίσης πλοία στην αμφισβητούμενη περιοχή για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν επίσης για το νησί της Κύπρου και τη ροή των προσφύγων μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Όγκος 90%
 
Δες το βίντεο07:29

Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση: «Καταργήθηκε πριν από ένα χρόνο»

Η ΕΕ αποφάσισε να αναβάλει τις κυρώσεις στο τέλος και αντίθετα πρότεινε την επέκταση της τελωνειακής ένωσης και του συμφώνου προσφύγων με την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel επισκέφθηκαν την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα για να ξεκινήσουν συνομιλίες και να διατηρήσουν θετικές σχέσεις, αν και αυτή η συνάντηση προκάλεσε τη δική της μικρή κρίση .


https://www.dw.com

;[


Powered By BloggerTips.gr