Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Εκτός σχολείου 13χρονος λόγω άρνησης διενέργειας rapid test


   Ιωάννα Μάντζιηπα   

Η άρνηση 13χρονου μαθητή του Γυμνασίου Τραχωνίου να υποβληθεί σε εξέταση rapid test, επειδή όπως ισχυρίζεται πρόκειται για παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων, είναι και η αιτία που παραμένει εκτός των σχολικών αιθουσών την ώρα της διδασκαλίας εδώ και μια βδομάδα. Ο μαθητής από τη Δευτέρα προσέρχεται στο σχολείο του κανονικά, εισέρχεται εντός σχολικής αίθουσας αλλά όταν έρθει η στιγμή να ξεκινήσει το μάθημα ή ακόμη και όταν είναι σε εξέλιξη η διδασκαλία, εκδιώκεται, όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος της οικογένειας μιλώντας στον «Φ», αφού δεν έχει υποβληθεί και προσκομίσει το απαιτούμενο rapid test.

Όπως πληροφορείται ο «Φ» η υπόθεση απασχόλησε την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων η οποία κλήθηκε να μεταβεί τη Δευτέρα στο σχολείο για να επιληφθεί του θέματος, καθώς η περιοχή εμπίπτει στη δικαιοδοσία της. Ωστόσο, η οικογένεια δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιασδήποτε καταγγελία καθώς δεν εμπίπτει η νομοθεσία των προσωπικών δεδομένων στις Βρετανικές Βάσεις και δεν υπάρχει αδίκημα για να εξεταστεί. Η οικογένεια τελικά προχώρησε σε καταγγελία στον αστυνομικό σταθμό Επισκοπής σε βάρος της Διεύθυνσης του σχολείου και άλλων προσώπων για παραβίαση μεταξύ άλλων του άρθρου 105,134,288,297 του Ποινικού Κώδικα.

O «Φ» θέλοντας να ξεκαθαρίσει τους λόγους άρνησης της οικογένειας για μη εξέταση του μαθητή σε rapid test, επικοινώνησε με τον δικηγόρο κ. Χρίστο Α. Νεοφύτου ο οποίος την εκπροσωπεί. Όπως εξήγησε, το πρόβλημα μεταξύ άλλων παραβάσεων σωρεία αριθμού νομοθεσιών, εντοπίζεται και στη νομοθεσία 44(Ι) 2019 και 125(Ι)2018 αντίστοιχα. Πρόκειται για τις νομοθεσίες που αφορούν την προστασία των φυσικών προσώπων από την προσπάθεια του οποιουδήποτε να λάβει τα προσωπικά τους δεδομένα.

Όπως είπε, παραβιάζεται κατάφωρα το άρθρο 15 του Νόμου 44(Ι)2019 του περί προστασίας φυσικών προσώπων αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα. «Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει πως ότι ο οποιοσδήποτε ζητά προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να διαβεβαιώσει γραπτώς ποιος θα είναι ο υπεύθυνος προστασίας των δεδομένων, ποιος θα είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας. Ο σκοπός, η χρήση τους και πώς και πού θα αποθηκευτούν. Θα πρέπει να σου δώσει το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης, να ενημερώσει ποιοι θα έχουν πρόσβαση, πώς θα διαβιβαστούν και πού, αυτά τα δεδομένα. Και φυσικά να μας ενημερώσουν για το πρωτόκολλο καταστροφής αυτών των πληροφοριών», εξήγησε ο κ. Νεοφύτου.

Μεταξύ άλλων είπε πως «το υποκείμενο πρόσωπο προτού να εξετάσει το αίτημα του οποιοδήποτε για να συγκατατεθεί ή όχι στο να δώσει τα προσωπικά του δεδομένα, έχει το δικαίωμα να ζητήσει γραπτώς τη νομική βάση επί της οποίας ζητούνται αυτά. Όπως επίσης δικαιούται να ζητήσει όπως λάβει την μπατονέτα που χρησιμοποιείται για το rapid test και να προβεί ο ίδιος σε δική του χημική ανάλυση, για να δει τι ακριβώς υπάρχει μέσα σε αυτή. Σύμφωνα με αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων έχει διαφανεί ότι μέσα στην μπατονέτα υπάρχουν στοιχεία τα οποία είναι καρκινογόνα και ίσως προκαλούν και άλλες ασθένειες», είπε.

Ανέφερε πως θα πρέπει να απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα γραπτώς σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα ακόμη πριν από τη λήψη του δείγματος rapid test. «Εμείς θέλουμε να μας δώσουν γραπτές αυτές τις πληροφορίες βάσει και της νομοθεσίας και του άρθρου 55 του νόμου 44/2019». Είπε ακόμη ότι όταν διαπράττεται αδίκημα από το πρόσωπο που ζητά αυτές τις πληροφορίες, επιβάλλεται ποινή ενός χρόνου φυλάκισης ή 10 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο, είτε και οι δύο ποινές μαζί. Επίσης, δύναται να επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 χιλιάδων ευρώ εναντίον του οργανισμού που ζητά αυτά τα δεδομένα από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αναφέρθηκε ακόμη πως ο 13χρονος δέχεται εκφοβισμό τόσο από μερίδα μαθητών για τη στάση του, αλλά και από εκπαιδευτικούς. «Τον δυσκολεύουν ακόμη και να του δώσουν την ύλη και τα μαθήματα για το σπίτι», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας, τονίζοντας πως δεν του παρέχεται ούτε η ευκαιρία της τηλεκπαίδευσης.

philenews.com


Powered By BloggerTips.gr