Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Το μυστήριο της «λίμνης σκελετών» της Ινδίας

Ανταποκριτής Soutik Biswas
Ινδία

Ψηλά στα Ινδικά Ιμαλάια, μια απομακρυσμένη λίμνη που βρίσκεται σε μια χιονισμένη κοιλάδα είναι γεμάτη με εκατοντάδες ανθρώπινους σκελετούς.

Η λίμνη Roopkund βρίσκεται 5.029 μέτρα (16.500ft) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο κάτω μέρος μιας απότομης πλαγιάς στο Trisul, ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ινδίας, στην πολιτεία Uttarakhand.

Τα λείψανα είναι διασκορπισμένα γύρω και κάτω από τον πάγο στη «λίμνη σκελετών», που ανακαλύφθηκε από έναν βρετανικό δασοφύλακα που περιπολούσε το 1942. Για περισσότερο από μισό αιώνα, ανθρωπολόγοι και επιστήμονες μελέτησαν τα ερείπια.

The lake has attracted curious scientists and visitors for years. Depending on the season and weather, the lake, which remains frozen for most of the year, expands and shrinks. Only when the snow melts are the skeletons visible, sometimes with flesh attached and well preserved. To date, the skeletal remains of an estimated 600-800 people have been found here. In tourism promotions, the local government describes it as a "mystery lake".

Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι; Πότε πέθαναν; Πώς πέθαναν; Από πού προέρχονται;

Μια παλιά θεωρία συσχετίζει τα λείψανα με έναν Ινδό βασιλιά, τη σύζυγό του και τους συνοδούς τους, όλοι τους χάθηκαν σε μια χιονοθύελλα πριν από περίπου 870 χρόνια.

λίμνη σκελετούΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣΧΙΜΑΔΡΙ ΣΙΝΧΑ ΡΑΪ
λεζάντα εικόναςΣτην περιοχή βρέθηκαν λείψανα περίπου 600-800 ατόμων

Ένας άλλος υποδηλώνει ότι μερικά από τα ερείπια είναι ινδικοί στρατιώτες που προσπάθησαν να εισβάλουν στο Θιβέτ το 1841, και ξυλοκοπήθηκαν. Περισσότεροι από 70 από αυτούς αναγκάστηκαν στη συνέχεια να βρουν το σπίτι τους πάνω από τα Ιμαλάια και πέθαναν στο δρόμο.

Ένας άλλος υποθέτει ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα «νεκροταφείο» όπου θάφτηκαν θύματα επιδημίας. Στα χωριά της περιοχής, υπάρχει ένα δημοφιλές λαϊκό τραγούδι που μιλά για το πώς η θεά Νάντα Ντέβι δημιούργησε μια χαλάζι χαλάζι "τόσο σκληρή όσο το σίδερο" που σκότωσε τους ανθρώπους που περνούσαν πέρα ​​από τη λίμνη. Το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ινδίας, η Νάντα Ντέβι, είναι σεβαστή ως θεά.

Παλαιότερες μελέτες σκελετών διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που πέθαναν ήταν ψηλοί - «περισσότερο από το μέσο ανάστημα». Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μεσήλικες ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 35 και 40 ετών. Δεν υπήρχαν μωρά ή παιδιά. Μερικές από αυτές ήταν ηλικιωμένες γυναίκες. Όλα είχαν αρκετά καλή υγεία.

Επίσης, θεωρήθηκε γενικά ότι οι σκελετοί ήταν από μία μόνο ομάδα ανθρώπων που πέθαναν ταυτόχρονα σε ένα και μόνο καταστροφικό συμβάν κατά τον 9ο αιώνα.

Το τελευταίο πενταετές study, involving 28 co-authors from 16 institutions based in India, US and Germany, found all these assumptions may not be true.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν και γεννήθηκαν με άνθρακα τα λείψανα 38 σωμάτων, συμπεριλαμβανομένων 15 γυναικών, που βρέθηκαν στη λίμνη - μερικά από αυτά χρονολογούνται περίπου 1.200 χρόνια.

Φυσικά συντηρημένοι αρχαίοι ανθρώπινοι σκελετοί κάτω από το χιόνι που βρέθηκαν δίπλα από την αλπική λίμνη Roopkund μεγάλου υψομέτρου στα Ινδικά Ιμαλάια.ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣGETTY IMAGES
λεζάντα εικόναςΜόνο όταν λιώσει το χιόνι, οι σκελετοί γίνονται ορατοί στην περιοχή της λίμνης

Διαπίστωσαν ότι οι νεκροί ήταν και οι δύο γενετικά διαφορετικοί και οι θάνατοι τους χωρίστηκαν εγκαίρως έως και 1.000 χρόνια.

"Προκαλεί οποιεσδήποτε εξηγήσεις που περιελάμβαναν ένα και μόνο καταστροφικό γεγονός που οδήγησε στο θάνατό τους", μου είπε ο Eadaoin Harney, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. "Δεν είναι ακόμα σαφές τι συνέβη στη λίμνη Roopkund, αλλά μπορούμε τώρα να είμαστε σίγουροι ότι οι θάνατοι αυτών των ατόμων δεν μπορούν να εξηγηθούν από ένα μόνο γεγονός".

Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η μελέτη της γενετικής διαπίστωσε ότι οι νεκροί αποτελούσαν διαφορετικούς ανθρώπους: μια ομάδα ανθρώπων είχε γενετική παρόμοια με τα σημερινά άτομα που ζουν στη Νότια Ασία, ενώ η άλλη «στενά συνδεδεμένη» με ανθρώπους που ζουν στη σημερινή Ευρώπη, ιδιαίτερα αυτοί που ζουν στο ελληνικό νησί της Κρήτης.

Επίσης, οι άνθρωποι που ήρθαν από τη Νότια Ασία "δεν φαίνεται να προέρχονται από τον ίδιο πληθυσμό".

"Μερικά από αυτά έχουν καταγωγή που θα ήταν πιο συχνή σε ομάδες από το βόρειο τμήμα της ηπείρου, ενώ άλλοι έχουν καταγωγή που θα ήταν πιο συχνή από περισσότερες νότιες ομάδες", λέει η κ. Harney.

Έτσι ταξίδεψαν αυτές οι διαφορετικές ομάδες ανθρώπων στη λίμνη σε μικρότερες παρτίδες για μια περίοδο μερικών εκατοντάδων ετών; Μερικοί από αυτούς πέθαναν κατά τη διάρκεια ενός μόνο γεγονότος;

Δεν βρέθηκαν όπλα ή όπλα ή εμπορικά αγαθά στην τοποθεσία - η λίμνη δεν βρίσκεται σε εμπορική διαδρομή. Γενετικές μελέτες δεν βρήκαν στοιχεία για την παρουσία οποιουδήποτε αρχαίου βακτηριακού παθογόνου που θα μπορούσε να παρέχει ασθένεια ως εξήγηση για την αιτία των θανάτων.

Άποψη της λίμνης Ropkund επίσης γνωστή ως λίμνη Skelton ή μυστηριώδης λίμνη στο uttarakhandΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣGETTY IMAGES
λεζάντα εικόναςΟι τουριστικές προσφορές περιγράφουν το Roopkund ως «λίμνη μυστηρίου»

Ένα προσκύνημα που περνάει από τη λίμνη μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι ταξίδευαν στην περιοχή. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι αξιόπιστοι λογαριασμοί προσκυνήματος στην περιοχή δεν εμφανίζονται μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά επιγραφές σε τοπικούς ναούς χρονολογούνται μεταξύ του 8ου και του 10ου αιώνα, "υποδηλώνοντας πιθανές προγενέστερες ρίζες".

Έτσι, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ορισμένα από τα πτώματα που βρέθηκαν στο χώρο συνέβησαν λόγω «μαζικού θανάτου κατά τη διάρκεια ενός προσκυνήματος».

Αλλά πώς προσγειώθηκαν άνθρωποι από την ανατολική Μεσόγειο σε μια απομακρυσμένη λίμνη στα ψηλότερα βουνά της Ινδίας;

Φαίνεται απίθανο ότι άνθρωποι από την Ευρώπη θα είχαν ταξιδέψει από το Roopkund για να συμμετάσχουν σε προσκύνημα Ινδουιστών.

Ή ήταν ένας γενετικά απομονωμένος πληθυσμός ανθρώπων από μακρινή ανατολική μεσογειακή καταγωγή που ζούσε στην περιοχή για πολλές γενιές;

«Εξακολουθούμε να αναζητούμε απαντήσεις», λέει η κ. Harney.

bbc.com


Powered By BloggerTips.gr