Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων ασκεί ασκήσεις στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας


 ΜΑΝΙΛΑ: Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων διεξάγει ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την οποία ένας αξιωματούχος είπε ότι η Κυριακή ήταν μέρος των προσπαθειών για τη διασφάλιση της «θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας» στα επίμαχα ύδατα.


Οι ασκήσεις κοντά στο νησί Thitu που καταλαμβάνεται από τις Φιλιππίνες και το Scarborough Shoal που ελέγχεται από την Κίνα έρχονται εν μέσω αυξημένων εντάσεων σχετικά με τη θάλασσα πλούσια σε πόρους.
Η τελευταία διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών προκλήθηκε από τον εντοπισμό τον περασμένο μήνα εκατοντάδων κινεζικών σκαφών στα νησιά Spratly.
Τα περισσότερα από τα σκάφη έκτοτε διασκορπίστηκαν γύρω από το αμφιλεγόμενο αρχιπέλαγος.
Η Κίνα - η οποία ισχυρίζεται σχεδόν το σύνολο της θάλασσας - αρνήθηκε τις επανειλημμένες απαιτήσεις των Φιλιππίνων να επιστρέψουν τα πλοία, τα οποία η Μανίλα λέει ότι είναι πλοία θαλάσσιας πολιτοφυλακής και το Πεκίνο λέει ότι είναι αλιευτικά σκάφη.
Σε απάντηση, οι Φιλιππίνες έχουν αναπτύξει περισσότερα περιπολικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένων ακτοφυλακών και ναυτικών πλοίων, για να εντείνουν την επιτήρηση και να αποτρέψουν την παράνομη αλιεία.
Οι ασκήσεις ακτοφυλακής ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα.
«Υποστηρίζουμε την προσέγγιση σε ολόκληρο το έθνος για τη διασφάλιση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Commodore Armando Balilo.
Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν εκπαίδευση στη ναυσιπλοΐα, τις επιχειρήσεις μικρών σκαφών, τις εργασίες συντήρησης και εφοδιαστικής
Κρατούνται κοντά στο νησί Thitu και το Scarborough Shoal, καθώς και τα νησιά Batanes στα βόρεια και στα νότια και ανατολικά μέρη της χώρας.
Το Scarborough - ένα από τα πλουσιότερα αλιευτικά σημεία της περιοχής - υπήρξε από καιρό σημείο ανάφλεξης μεταξύ της Μανίλα και του Πεκίνου.
Η Κίνα την κατέλαβε από τις Φιλιππίνες το 2012 μετά από μια τεταμένη αντιπαράθεση.
Οι ασκήσεις ξεκίνησαν καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις με στρατιώτες των ΗΠΑ που έληξαν την Παρασκευή.
Το Πεκίνο αγνόησε την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου του 2016, η οποία κήρυξε την ιστορική της απαίτηση για το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ως αβάσιμη.
Όμως, οι παγερόψυχες σχέσεις μεταξύ Μανίλα και Πεκίνου έχουν θερμανθεί υπό τον Πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος αναιρεί την απόφαση σε αντάλλαγμα υποσχέσεων για εμπόριο και επενδύσεις.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των Φιλιππίνων, ωστόσο, έχουν εμπλακεί σε πόλεμο λέξεων με το Πεκίνο.
Το υπουργείο Εξωτερικών υποβάλλει καθημερινές διαμαρτυρίες για τα κινεζικά σκάφη και, σε μια σπάνια κίνηση, κάλεσε πρόσφατα τον απεσταλμένο του Πεκίνου να εκφράσει την «απόλυτη δυσαρέσκεια» του για το θέμα.


Powered By BloggerTips.gr