Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Η συναρπαστική αρχαία ιστορία της πλατείας Μοναστηρακίου της Αθήνας


 Στην καρδιά της Αθήνας, η Πλατεία Μοναστηράκι είναι ένας μοναδικός συνδυασμός στυλ, πολιτισμών και εποχών, συνεχώς μεταβαλλόμενων και ζωντανών. Είναι αναμφίβολα μια από τις πιο γοητευτικές και ζωντανές περιοχές της ελληνικής πρωτεύουσας.

Αν απλά σταθείτε στο κέντρο της πλατείας Μοναστηρακίου και ρίξετε μια ματιά γύρω σας, μπορείτε να σχηματίσετε μια σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα του παρελθόντος και του παρόντος της Αθήνας, όλα μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα.

Η εκπληκτική ποικιλομορφία της αρχιτεκτονικής των κτιρίων της αποτελεί μόνο την ταραχώδη ιστορία της Ελλάδας.

Η διάταξη της πλατείας Μοναστηράκι αντικατοπτρίζει την ιστορία της Αθήνας

Στη μία πλευρά της πλατείας βρίσκεται η Ορθόδοξη Εκκλησία της Παναγίας Παντάνασσα και από την άλλη είναι το Τζαμί της Οθωμανικής εποχής Τζισταράκη.

Χτισμένο τον 2ο αιώνα μ.Χ., οι στύλοι της Βιβλιοθήκης του Αδριανού εξακολουθούν να φαίνονται μέσα από τις καμάρες του τζαμιού, ενώ - ακριβώς πάνω από αυτά - η Ακρόπολη κυριαρχεί στην άποψή σας, σχηματίζοντας ένα εκπληκτικό σκηνικό για τη σκηνή.

Ορισμένα νεοκλασικά κτίρια που περιβάλλουν την πλατεία, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού του μετρό, προσθέτουν μια ακόμη εποχή στη λίστα εκείνων που έχουν ήδη παραδειχθεί σε αυτόν τον μικρό χώρο.

Πρόσφατα ανακαινισμένο, η ίδια η πλατεία είναι πλέον στρωμένη με ψηφιδωτά «ροές» από μάρμαρο, πέτρα και σφυρήλατο σίδερο, συμβολίζοντας την ποικιλομορφία της Μεσογείου.

Υπάρχουν τόσα περισσότερα σε αυτό το γοητευτικό μέρος από ό, τι μπορεί να σκεφτεί κανείς. Ας ρίξουμε μια βουτιά στη συναρπαστική ιστορία του Μοναστηρακίου, και τι το καθιστά τόσο εντελώς μοναδικό σήμερα.

Η ιστορία της εικονικής πλατείας

Μοναστηράκι
Πλατεία Μοναστηράκι και Σταθμός Μοναστηρακίου. Πίστωση: w: es: Usuario: Barcex / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ο εμβληματικός σταθμός του μετρό του Μοναστηρακίου χτίστηκε το 1895 όταν κατασκευάστηκε το μετρό. Ήταν στην πραγματικότητα ένα τρένο, όχι ένα πραγματικό υπόγειο μετρό, γι 'αυτό οι Αθηναίοι το αποκαλούν «treno».

Το treno συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με την Αθήνα και την Κηφισιά, μια γειτονιά στα βόρεια της Αθήνας.

Επί του παρόντος, η υπόγεια γραμμή του μετρό που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη περνά επίσης από το Μοναστηράκι, καθιστώντας το σημερινό σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο.

Όπως και οπουδήποτε αλλού στην Αθήνα, η δημιουργία του μετρό οδήγησε σε ανακαλύψεις αρχαίων ερειπίων και αντικειμένων, μερικά από τα οποία εκτίθενται στον ίδιο τον σταθμό.

Όταν άρχισε η κατασκευή του νέου σταθμού του μετρό το 2004, υπήρχαν πολλές δυσκολίες σε αυτό το τμήμα της πόλης, καθώς εφάπτεται στην κοίτη του ποταμού Eridanos, που ήταν ιερός ποταμός για τους αρχαίους Αθηναίους.

Ο ποταμός Εριδανός ρέει από την πηγή του στις πλαγιές του Λυκαβηττού στην Αθήνα, ο οποίος υψώνεται 300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα νερά του έπειτα έτρεχαν μέσω της Αγοράς της αρχαίας Αθήνας στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού , ένα αρχαίο νεκροταφείο, όπου το κρεβάτι του είναι ακόμα ορατό.

Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας

αγορά
Ο ναός του Ηφαίστου στην Αγορά. Πίστωση: Jeanhousen / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Στην αρχαία ελληνική εποχή, η Αγορά της Αθήνας χρησίμευσε ως εμπορικός, κοινωνικός και πολιτικός κόμβος ολόκληρης της πόλης, όπου θα πραγματοποιούνταν επίσης μια υπαίθρια αγορά σε ορισμένα διαστήματα.

Ήταν το καλύτερο μέρος για τους πολίτες να συναντηθούν και να συζητήσουν για το μέλλον της πόλης και οποιοδήποτε από τα πολλά άλλα θέματα της ημέρας.

Διάφοροι ναοί χτισμένοι για να λατρεύουν τους Έλληνες θεούς περιβάλλουν την Αγορά, πράγμα που σήμαινε ότι αυτός ο χώρος λειτουργούσε επίσης ως ζωτικό θρησκευτικό κέντρο.

Η Αρχαία Αγορά τώρα

Παρόλο που τα περισσότερα από τα κτίρια της Αγοράς δυστυχώς δεν είναι καλά διατηρημένα, μερικά από τα πιο εξέχοντα κτίρια, όπως η Στοά του Αττάλου, ένα αρχαίο «πολυκατάστημα» που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, ανακατασκευάστηκαν όμορφα.

Η Αγορά φιλοξενεί επίσης τον Ναό του Ηφαίστου, που ήταν ο θεός των τεχνιτών. Αυτό το κτίριο, ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς της αρχαίας Ελλάδας, κατασκευάστηκε μεταξύ 449 και 415 π.Χ.

Η αρχαία αγορά είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της πρωτεύουσας. Αν και τα περισσότερα από τα κτίρια της περιοχής έχουν καταστραφεί τρομερά κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, η ιστορική σημασία αυτού του ιστότοπου το καθιστά απαραίτητο για όλους τους επισκέπτες στην Ελλάδα.

Κεραμεικός, Αρχαίο Νεκροταφείο Αθηνών

Κεραμεικός
Η περιοχή του Κεραμεικού, στην Αθήνα. Πηγή: DerHexer / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ένας από τους σημαντικότερους - αλλά λιγότερο επισκέψιμους - αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα είναι ο Κεραμεικός, το αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας, το οποίο χρησιμοποιείται συνεχώς από τον 9ο αιώνα π.Χ.

Πριν από την περιοχή μετατραπεί σε νεκροταφείο, υπήρχαν διάφορα εργαστήρια κεραμικής εκεί, που οδήγησαν την περιοχή να ονομάζεται Κεραμεικός, από τον «κεραμό», που σημαίνει «κεραμική» στα ελληνικά.

Η γειτονιά χωρίστηκε σε δύο μέρη από τα αρχαία τείχη της Αθήνας, τα λεγόμενα Θεμιστοκλένια Τείχη.

Το εξωτερικό τμήμα, που βρίσκεται έξω από τα τείχη της πόλης, μετατράπηκε σε νεκροταφείο, αλλά το εσωτερικό τμήμα συνέχισε να είναι κατοικημένη περιοχή.

Σύγχρονες αρχαιολογικές ανασκαφές της περιοχής ξεκίνησαν το 1870. το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών ήταν υπεύθυνο για τις ανασκαφές από το 1913 έως και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει στήλες ναών, μαρμάρινα αγάλματα και κηδεία, καθώς και χιλιάδες τάφους και τα ερείπια διαφόρων δημόσιων κτιρίων.

Χίλιοι επιπλέον τάφοι, που χρονολογούνται από τον 4ο και τον 5ο αιώνα π.Χ., βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του σταθμού του μετρό Κεραμεικός.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν όλες τις συναρπαστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις σε ένα μικρό μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του χώρου.

Το Τζαμί Τζισταράκη

monastiraki athens
Το Τζαμί Τζισταράκη, Πλατεία Μοναστηρακίου στην Αθήνα. Πίστωση: Peulle / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ακριβώς στα δεξιά του σταθμού Μοναστηράκι, το Τζαμί του Τζισταράκη Αγά αποτελεί σύμβολο των ημερών της Τουρκοκρατίας στην πόλη της Αθήνας.

Ο Τζισταράκης ήταν ο μοναδικός Οθωμανός ηγέτης της Αθήνας που αποφάσισε να χτίσει ένα τζαμί το 1759 στην πλατεία του Παζάρι, όπως ήταν γνωστό στο παρελθόν.

Ο θρύλος λέει ότι ο Τζισταράκης διέταξε να καταστραφεί μια αρχαία στήλη από τον Ναό του Δία και να γίνει γύψος για να ασπρίσει τα τείχη του τζαμιού του.

Ωστόσο, μια φοβερή πληγή κατέστρεψε την πόλη τον επόμενο χρόνο και ο πληθυσμός της πόλης κατηγόρησε τον Τζισταράκη ότι προκάλεσε την ξαφνική έξαρση της νόσου.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική λαϊκή παράδοση, όλα τα αρχαία αντικείμενα είναι εμποτισμένα με πνεύματα και δεν πρέπει ποτέ να ενοχλούνται - για οποιονδήποτε λόγο.

Όπως το είδαν, η απόφαση του Τζισταράκη να καταστρέψει τις στήλες εξόργισε τα πνεύματα, τα οποία εκδίκησαν στέλνοντας μια πληγή στην πόλη.

Στο τέλος, ο Οθωμανός ηγέτης συνελήφθη με εντολή του Σουλτάνου και καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό.

Μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, το Τζαμί μετατράπηκε σε αποθήκη και οπλοστάσιο - και χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως φυλακή σε ένα σημείο.

Από την αναστήλωσή του το 1915, λειτουργεί ως μουσείο χειροτεχνίας και από το 1975 έχει εκθέσει μια συλλογή κεραμικών από τις αρχές του 20ου αιώνα από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Οθωμανική και σύγχρονη Τουρκία.

Βιβλιοθήκη του Αδριανού

Μοναστηράκι Αθηνών ιστορία
Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Πίστωση: Jeanhousen / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Τζαμί Τζισταράκη, είναι το πιο εντυπωσιακό αρχαίο κτήριο που βρίσκεται σε όλο το Μοναστηράκι.

Μέρος του φιλόδοξου κατασκευαστικού προγράμματος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, η βιβλιοθήκη χτίστηκε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ.

Όταν τελείωσε, ήταν ένα από τα πιο πλούσια διακοσμημένα κτίρια της αρχαίας Αθήνας και ήταν η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της πόλης.

Ο πίσω τοίχος της βιβλιοθήκης ήταν όπου φυλάχτηκαν τα πιο πολύτιμα βιβλία και ειλητάρια. Το τεράστιο συγκρότημα περιλάμβανε επίσης αίθουσες ανάγνωσης και αμφιθέατρα, και είχε μια μεγάλη πισίνα στο κέντρο του, δημιουργώντας ένα γαλήνιο περιβάλλον κατάλληλο για τη λειτουργία του κτιρίου.

Δυστυχώς, το 267 μ.Χ. η εισβολή σε μια ανατολική γερμανική φυλή με την ονομασία των Ηρουλιών είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του κτηρίου και οι Αθηναίοι δεν κατάφεραν ποτέ να αποκαταστήσουν τη βιβλιοθήκη στην παλιά του δόξα.

Η Μονή της Παντάνασσας

Μοναστηράκι ιστορία της Αθήνας
Η εκκλησία της Παναγίας της Παντάνασσας. Πίστωση: George E. Koronaios / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία Παντάνασσα βρίσκεται επίσης στη γωνία της πλατείας Μοναστηράκι.

Οι μελετητές συζητούν για την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία χτίστηκε η εκκλησία, αλλά η επικρατούσα θεωρία δείχνει ότι κτίστηκε τον 10ο αιώνα.

Το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι που αφιερώνεται στην Παναγία «Παντάνασσα» (η Παγκόσμια Βασίλισσα) είναι όλα τα απομεινάρια ενός μοναστηριού που υπήρχε μέχρι την εποχή της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, όπου βρίσκεται η πραγματική ανοιχτή πλατεία. εξ ου και το όνομα Μοναστηράκι (που σημαίνει «Μικρό μοναστήρι»).

Η μικρή εκκλησία, η οποία λειτούργησε ως Ρωμαιοκαθολικό παρεκκλήσι κατά τη διάρκεια της βασιλείας του γερμανικού λαού που ονομάζεται Φράγκοι τον 13ο και 14ο αιώνα, ήταν επίσης ιδιωτική ιδιοκτησία ενός βενετσιάνου ευγενή.

Η εμφάνιση της βυζαντινής εκκλησίας άλλαξε δραστικά από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης τον δέκατο έβδομο αιώνα.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η εκκλησία αποκαταστάθηκε όσο το δυνατόν περισσότερο στην αρχική της μορφή και εξακολουθεί να λειτουργεί ως μία από τις αρχαιότερες και ιστορικές εκκλησίες στην πόλη της Αθήνας.

Από τεράστιες βιβλιοθήκες έως αρχαία ποτάμια, καταραμένα τζαμιά και εκκλησίες χιλιετίας, η πλατεία Μοναστηράκι είναι αναμφίβολα ένας τόπος τεράστιας ιστορικής σημασίας και μεγάλης ομορφιάς.

Επιλέξτε μια δωρεάν περιήγηση με ξεναγό ή απλά περιπλανηθείτε και εξερευνήστε τη συναρπαστική ιστορία που προσφέρει αυτή η καταπληκτική γειτονιά της Αθήνας.

https://greekreporter.com



Powered By BloggerTips.gr