Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Η ΕΕ επιστρέφει μακρυά από τα εμβόλια AstraZeneca, Ελλάδα εξασφαλίζει τη δεύτερη λήψη


 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανανέωσε την παραγγελία της για εμβόλια COVID-19 από την AstraZeneca του Ηνωμένου Βασιλείου, Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχει άφθονος εφοδιασμός για να διασφαλιστεί ότι όσοι έλαβαν τον πρώτο πυροβολισμό θα μπορούν να έχουν το δεύτερο.

Αυτό απαιτείται για να καταστεί αποτελεσματικό το εμβόλιο κατά του Coronavirus, αν και η έκδοση AZ είχε καθυστερήσει για αρκετό καιρό λόγω φόβων σπάνιων θρόμβων αίματος έως ότου εκκαθαριστεί μετά από έρευνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γενικός Γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Υγεία Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι «Η απόφαση της ΕΕ δεν θα επηρεάσει τις παραδόσεις όπως είχε προγραμματιστεί φέτος», καθώς περισσότεροι Έλληνες παρατάχθηκαν για να κάνουν τις λήψεις τους.

Υπήρξε κάποια ανησυχία, σημειώθηκε, ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να πάρουν ένα δεύτερο πλάνο του AZ και πρέπει να βρουν μια εναλλακτική λύση από το Pfizer-BioNTech ή το Moderna, το οποίο απαιτεί και δύο λήψεις, αλλά είναι διαφορετικοί τύποι.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού της Ελλάδας, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου για να προσδιοριστεί εάν όσοι έλαβαν ένα πλάνο AZ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια διαφορετική έκδοση για μια δεύτερη λήψη.

Είπε ότι έως ότου επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτών των μελετών, που αναμένονται το καλοκαίρι, οι αρχές συνεχίζουν να προτείνουν και οι δύο βολές να είναι του ίδιου εμβολίου, δήλωσε η Καθημερινή.

Κλειδωμένη σε μια συμβατική διαμάχη με την AZ, η ΕΕ αποφάσισε να επιστρέψει τη συμφωνία της με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία, η οποία δεν κατάφερε να εκπληρώσει ένα πρόγραμμα παράδοσης, θέτοντας τα σχέδια εμβολιασμού σε ολόκληρο το μπλοκ.

«Δεν έχουμε ανανεώσει την παραγγελία μετά τον Ιούνιο. Θα δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια », δήλωσε ο Επίτροπος της Διεθνούς Αγοράς της ΕΕ, Thierry Breton, στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, μια ανακοίνωση που πυροδότησε ταλαιπωρία από εκείνους που είχαν πάρει ένα πρώτο πλάνο AZ.

Αυτό ήρθε μια μέρα αφότου η ΕΕ δήλωσε ότι συμφώνησε να παρατείνει τη σύμβασή της με την αμερικανική-γερμανική ομάδα Pfizer-BioNTech για πιθανές δόσεις 1,8 δισεκατομμυρίων έως το 2023, για τα 27 κράτη μέλη με πληθυσμό 446 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν η Γαλλία καθυστερεί τις συνομιλίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως είχε αναφερθεί από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Το Σώμα των Επιτρόπων (ΕΕ), ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να δώσουν το πράσινο φως στη νέα σύμβαση… Ελπίζουμε ότι το Κολέγιο θα είναι σε θέση να προχωρήσει πολύ σύντομα», δήλωσε εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου στο κέντρο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το εμβόλιο AstraZeneca ήταν το επίκεντρο της εκστρατείας ανοσοποίησης της Ευρώπης και ήταν ένα σημαντικό στοιχείο στην παγκόσμια στρατηγική για τη λήψη εμβολίων σε φτωχότερες χώρες, καθώς είναι φθηνότερο και ευκολότερο στη χρήση από το εμβόλιο Pfizer. 

Όμως, ο αργός ρυθμός των παραδόσεων έχει απογοητεύσει τους Ευρωπαίους και έχουν θεωρήσει την εταιρεία υπεύθυνη για την εν μέρει καθυστέρηση της διάθεσης των εμβολίων τους. Οι επικριτές είπαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει αποχωρήσει από την ΕΕ, συσσωρεύει τις βολές του AZ.

(Υλικό από το Associated Press χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την έκθεση)


www.thenationalherald.com


Powered By BloggerTips.gr