Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Οι νέες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ αφήνουν περισσότερους από 90 τραυματίες, σύμφωνα με Παλαιστίνιους γιατρούς

Οι εντάσεις αυξάνονται για την πιθανή έξωση Παλαιστινίων από τη γειτονιά Ανατολικής Ιερουσαλήμ του Σιχχά Τζαρά. Το Midde East Quartet εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τις τελευταίες συγκρούσεις.

 Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινής αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ αργά το Σάββατο, αφήνοντας δεκάδες ανθρώπους τραυματίες

Οι εντάσεις αυξάνονται λόγω της πιθανής εκδίωξης Παλαιστινίων από τη γη που διεκδικούν Εβραίοι έποικοι στη γειτονιά Σέιχ Τζαρά της πόλης.

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι 90 άτομα τραυματίστηκαν από τη βία που είδε χειροβομβίδες και λαστιχένιες σφαίρες να πυροβολήθηκαν για να διαλύσουν τα πλήθη.

Η υπηρεσία βοήθειας είχε δώσει προηγούμενη εκτίμηση 53 ατόμων που τραυματίστηκαν.

Τα τέσσερα μέλη του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής - οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η ΕΕ και ο ΟΗΕ - εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για τις πρόσφατες αναταραχές.

Όγκος 90%
 
Δες το βίντεο01:29

Οι διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ διαμαρτύρονται για μίσος, βία

Επισήμαναν "χθες το βράδυ συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο Χαράμ Αλ Σαρίφ / Όρος του Ναού".

"Ανησυχούμε για τις προκλητικές δηλώσεις ορισμένων πολιτικών ομάδων, καθώς και από την εκτόξευση πυραύλων και την επανάληψη των εμπρηστικών μπαλονιών από τη Γάζα προς το Ισραήλ, καθώς και από επιθέσεις σε παλαιστινιακές καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Δυτική Όχθη".

"Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν μέτρα που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των μουσουλμανικών ιερών ημερών", ανέφερε η δήλωση, επιμένοντας ότι "όλοι οι ηγέτες έχουν την ευθύνη να ενεργούν εναντίον εξτρεμιστών και να μιλούν εναντίον όλων πράξεις βίας και υποκίνησης. " 

Μικρές εκρήξεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις τις τελευταίες δύο ημέρες.

Μιλώντας σε συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων ασφαλείας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπερασπίστηκε την αστυνομία.

"Το Ισραήλ ενεργεί υπεύθυνα για να διασφαλίσει τον σεβασμό του νόμου και της τάξης στην Ιερουσαλήμ, ενώ επιτρέπει την ελευθερία λατρείας", είπε.

Ο Επίτροπος της Αστυνομίας Γιαάκοφ Σαμπτάι δήλωσε ότι πρόσθετοι αξιωματικοί είχαν αναπτυχθεί στην Ιερουσαλήμ το Σάββατο για να «επιτρέψουν την ελευθερία λατρείας και να διατηρήσουν την τάξη και την ασφάλεια».

"Ταυτόχρονα, δεν θα επιτρέψουμε βίαιες ταραχές, παραβιάσεις ή βλάβη αστυνομικών. Ζητούμε από όλους να ηρεμήσουν τα πνεύματα και τη βία, ιδιαίτερα σε μια τόσο σημαντική ημέρα για τη μουσουλμανική θρησκεία", δήλωσε ο Shabtai σε δήλωση.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ολόκληρη την πόλη ως την αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα.

Η προσάρτηση του ανατολικού τμήματος δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών εποίκων στο Shaikh Jarrah πρόκειται να ακουστεί από το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ τη Δευτέρα.

Η Ένωση Αραβικών Κρατών προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να αποτρέψει τυχόν αναγκαστικές εξώσεις.

jf / aw (AFP, Reuters)


https://www.dw.com


Powered By BloggerTips.gr