Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ για τους πολύτιμους λίθους της Μιανμάρ στοχεύουν στη βασική πηγή χρηματοδότησης της χούντας

 ELAINE KURTENBACH


ΜΠΑΝΓΚΟΚ (AP) - Οι τελευταίες αμερικανικές κυρώσεις στη Μιανμάρ στοχεύουν σε μια επιχείρηση πολύτιμων λίθων που ελέγχεται από το στρατό, η οποία είναι γεμάτη διαφθορά και καταχρήσεις που είναι μια από τις βασικές πηγές εσόδων της χούντας.

Δεν είναι σαφές εάν οι κυρώσεις θα κάνουν πολλά για να κλείσουν τις βρύσες εσόδων και δικαιωμάτων από τις πωλήσεις πολύτιμων λίθων. Ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι περισσότερες από τις μισές από αυτές τις συναλλαγές δεν δηλώνονται, παρόλο που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγή της χώρας μετά από φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Η ομάδα δικαιοσύνης Justice for Myanmar την Παρασκευή προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επεκτείνει τις κυρώσεις για να συμπεριλάβει την Myanmar Oil & Gas Enterprise, η οποία χειρίζεται το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών της χώρας.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες την επιβολή κυρώσεων στις βασικές επιχειρήσεις που επιτρέπουν την εγκληματική συμπεριφορά του στρατού της Μιανμάρ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας, Yadanar Maung.

Η πιο πρόσφατη έκθεση της Πρωτοβουλίας Διαφάνειας Εξορυκτικών Βιομηχανιών για το 2016-17, διαπίστωσε ότι οι πολύτιμοι λίθοι, τα μαργαριτάρια και ο νεφρίτης αντιπροσώπευαν το 13% των εσόδων φυσικών πόρων της Μιανμάρ, ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιστοιχούσαν στο 87%.

Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη παγώνουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η Myanma Gems Enterprise στις ΗΠΑ ή στις δικαιοδοσίες των ΗΠΑ και απαγορεύουν στους Αμερικανούς πολίτες να ασχολούνται με αυτήν.

Η εταιρεία επιβλέπει όλες τις δραστηριότητες πολύτιμων λίθων στη Μιανμάρ, επίσης γνωστή ως Βιρμανία, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας τις τελευταίες κυρώσεις εναντίον των στρατιωτικών ηγετών που κατέλαβαν την εξουσία σε πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο των αδειών για τα ορυχεία, τη συλλογή δικαιωμάτων και την εποπτεία του μάρκετινγκ και των πωλήσεων.

Το εμπόριο πολύτιμων λίθων είναι αρκετά σημαντικό ώστε ο αρχηγός του πραξικοπήματος Στρατηγός Min Aung Hlaing και ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Μιανμάρ ήταν μεταξύ των αξιωματούχων που επισκέφτηκαν τα εγκαίνια ενός ετήσιου κοσμήματος, μαργαριταριών και νεφρίτη, νωρίτερα αυτό το μήνα στην πρωτεύουσα, Naypyitaw.

Δημοσιεύματα των κρατικών μέσων ενημέρωσης έδειξαν μια στολή Min Aung Hlaing και άλλους στρατιωτικούς ηγέτες να περπατούν μέσα από μια αίθουσα του emporium.

Οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις επιβάλλουν κυρώσεις ως απάντηση στο πραξικόπημα και μια θανατηφόρα καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας. Νωρίτερα, η διοίκηση του Προέδρου Joe Biden επέβαλε κυρώσεις στην Myanmar Ruby Enterprise, την Myanmar Imperial Jade Co. και την Cancri (Gems and Jewellery) Co. - άλλους στρατιωτικούς εμπόρους πολύτιμων λίθων και άλλων πολύτιμων λίθων.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι οι κυρώσεις δεν αποσκοπούσαν στην επιβολή κυρώσεων στους πολίτες της Μιανμάρ, ιδίως στους ανθρακωρύχους που εξαρτώνται από τις πωλήσεις πολύτιμων λίθων για να επιβιώσουν.

Η κρατική εφημερίδα Global New Light της Μιανμάρ ανέφερε ότι 405 από τις 450 παρτίδες νεφρίτη είχαν πωληθεί έως τις 7 Απριλίου για 3,5 δισεκατομμύρια kyats (2,4 εκατομμύρια δολάρια).

Ξεχωριστά, ανέφερε 317 παρτίδες μαργαριταριών αξίας 1,43 δισεκατομμυρίων kyats (1 εκατομμύριο δολάρια) πουλήθηκαν κατά τις πρώτες τρεις ημέρες του πολύτιμου λίθου emporium που διαρκεί από 1-10 Απριλίου.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το εμπόριο πολύτιμων λίθων στη Μιανμάρ, μια από τις κορυφαίες πηγές νεφρίτη και ρουμπίνιας, είναι σπάνια, αλλά τα προηγούμενα emporiums είχαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Οι πωλήσεις πραγματοποιούνται συνήθως τρεις φορές το χρόνο.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές νεφρίτη και άλλων πολύτιμων λίθων από το 2008-2016, μετά από προηγούμενη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας. Οι κυρώσεις χαλαρώθηκαν αφού οι στρατιωτικοί ηγέτες ξεκίνησαν τη μετάβαση σε μια σχεδόν πολιτική, δημοφιλή εκλεγμένη κυβέρνηση το 2011.

Η Ταϊλάνδη και η Κίνα, και οι δύο χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη χούντα της Μιανμάρ, είναι οι κύριες αγορές για τα ρουμπίνια και το νεφρίτη της. Ωστόσο, οι πολύτιμοι λίθοι περνούν συχνά από πολλά χέρια πριν φτάσουν σε αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό της προέλευσής τους, σύμφωνα με μια έκθεση του Ινστιτούτου Διακυβέρνησης Φυσικών Πόρων, ενός ανεξάρτητου ινστιτούτου έρευνας και υπεράσπισης που παρακολουθεί πλούσιες σε πόρους χώρες όπως η Μιανμάρ.

Τα καλύτερα ρουμπίνια, γνωστά ως αίμα περιστεριού για το βαθύ πορφυρό τους χρώμα, προέρχονται συχνά στο Mogok, μια περιοχή εξόρυξης στη βόρεια Μιανμάρ. Η έκθεση ανέφερε ότι ο στρατός ελέγχει την εξόρυξη τόσο στο Mogok όσο και στο Mong Hsu, μια άλλη σημαντική πηγή πολύτιμων λίθων, αλλά ένα άγνωστο μερίδιο των πολύτιμων λίθων εισάγεται λαθραία στην Κίνα, ειδικά μέσω της συνοριακής πόλης Ruili, η οποία διαθέτει μεγάλη αγορά νεφρίτη και πολύτιμων λίθων .

Το εμπόριο περιλαμβάνει κινδύνους, ειδικά για όσους εργάζονται στις παρυφές των μεγάλων ορυχείων. Ο Jade, ειδικά, εξορύσσεται με βαρύ εξοπλισμό που αφήνει μικρά κομμάτια σε ουρά που συσσωρεύονται σε τεράστια ανάχωμα. Τέτοιες πλαγιές καταρρέουν συχνά, θάβοντας ανθρώπους που εγκαθίστανται κοντά στα αναχώματα για να μαζέψουν τα απορρίμματα.

https://apnews.com


Powered By BloggerTips.gr