Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

ΟΗΕ άτυπες συνομιλίες στην Κύπρο, προγραμματισμένος νέος γύρος

Ο Γενικός Γραμματέας U_N_ Αντόνιο Γκουτέρες λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε ανεπίσημες συνομιλίες για το μέλλον του διχασμένου νησιωτικού τους έθνους, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και «δεν τα παρατάω».


 Από τον JAMEY KEATEN, Associated Press

ΓΕΝΕΒΑ (AP) - Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε ανεπίσημες συνομιλίες για το μέλλον του διχασμένου νησιωτικού τους έθνους, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και «δεν τα παρατάω».

Ο αρχηγός των Ηνωμένων Εθνών επένδυσε το πολιτικό του κεφάλαιο για την επίβλεψη τριών ημερών συνομιλιών στη Γενεύη με στόχο την εκ νέου ανάφλεξη των αδρανών διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου. Όμως οι Τουρκοκύπριοι στον αποσχισμένο βορρά του νησιού επιμένουν σε μια συμφωνία που βασίζεται σε δύο ξεχωριστά κράτη, τα οποία οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν ως επίσημο διαχωρισμό.

Οι συνομιλίες διευθύνθηκαν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι τρεις «εγγυητές» των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου - Ελλάδα, Τουρκία και πρώην αποικιακή δύναμη Βρετανία. Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια του ΟΗΕ να αναζωογονήσει την ειρηνευτική διαδικασία από τότε που κατέρρευσε άλλος γύρος διαπραγματεύσεων το 2017.

Ο Γκουτέρες είπε ότι έχει προγραμματιστεί ένας νέος γύρος άτυπων συνομιλιών, ενδεχομένως τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες.

«Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος των προσπαθειών μας, δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό έδαφος για να επιτρέψουμε την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων σχετικά με τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», είπε ο Γκουτέρες. «Αλλά δεν τα παρατάω. "

Συνοψίζει τις θέσεις των δύο πλευρών: Οι Τουρκοκύπριοι πιστεύουν ότι έχουν εξαντληθεί δεκαετίες προσπαθειών για τη διασφάλιση μιας «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» και τώρα αξίζουν «ίση διεθνή θέση» όπως αυτή που απολάμβανε η κυβέρνηση της Λευκωσίας που διαχειρίζονται οι Ελληνοκύπριοι στο νότο.

Οι Ελληνοκύπριοι διατήρησαν τη θέση τους για μια ομοσπονδία "με πολιτική ισότητα βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση», είπε. «Το τετράγωνο του κύκλου είναι αδύνατο στη γεωμετρία, αλλά είναι πολύ κοινό στην πολιτική».

Ο Γκουτέρες είπε ότι θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις διάφορες θέσεις που έλαβαν στη συνάντηση.

Πνευματικά δικαιώματα 2021 The  Associated Press . Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται. Αυτό το υλικό δεν μπορεί να δημοσιευτεί, να μεταδοθεί, να ξαναγραφεί ή να αναδιανεμηθεί.


https://www.usnews.com


Powered By BloggerTips.gr