Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Η Ελλάδα πληρώνει υψηλό τίμημα για τις οικονομικές κυρώσεις της Ευρώπης κατά της Ρωσίας

 

ΤΕΧΡΑΝ (Tasnim) - Οι οικονομικές κυρώσεις της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας κοστίζουν πολύ στην Ελλάδα, της οποίας οι εξαγωγές μειώθηκαν κατακόρυφα όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα, ανέφερε ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σεργκέι Σούτενκο, "ο Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι η χώρα μας έπρεπε να πληρώσει τεράστιο οικονομικό τίμημα όσον αφορά τις εξαγωγές στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας", ανέφερε η υπηρεσία Τύπου.

Ο Έλληνας διπλωμάτης τόνισε επίσης ότι η χώρα του "υποστηρίζει τη διαδικασία συμφιλίωσης της Ουκρανίας στο Μινσκ", προσθέτοντας ότι όλα τα διεθνή ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Παντέλης Σκαρλάτος είπε στο TASS στα τέλη Μαρτίου ότι οι αντι-ρωσικές κυρώσεις και το αντίποινα της Μόσχας έπληξαν σοβαρά τις οικονομίες της ΕΕ και της Ρωσίας και πρέπει να ακυρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με τον Σκαρλάτο, ο κύκλος εργασιών ΕΕ-Ρωσίας, ο οποίος ανήλθε σε 417,66 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, μειώθηκε στα 277,79 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Με τα λόγια του, οι Έλληνες αγρότες υπέστησαν σοβαρές απώλειες αφού η Ρωσία έκλεισε την αγορά γεωργικών προϊόντων της ΕΕ. "Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το τελευταίο πλήρες έτος εξαγωγών προς τη Ρωσία ήταν το 2013. Εκείνη την εποχή, οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών στη χώρα ξεπέρασαν τα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Για παράδειγμα, οι παραδόσεις γλυκού κερασιού στη Ρωσία αποτελούν το 52% των συνολικών εξαγωγών αυτών των φρούτων στην Ελλάδα. Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 64% όλων των εξαγωγών φράουλας, το 40% όλων των ελληνικών εξαγωγών ροδάκινων και ούτω καθεξής. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι ζημίες που υπέστησαν οι αγρότες ως αποτέλεσμα του εμπάργκο είναι ανεπανόρθωτες, παρά τα μέτρα στήριξης που έλαβε η ΕΕ ", δήλωσε ο Σκαρλάτος

tasnimnews.com


Powered By BloggerTips.gr