Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

«Νόμιμος» ιδιοκτήτης; Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε νόμιμα Elgin Marbles, δεν θα τα επιστρέψει στην Ελλάδα


 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ξεθωριάσει τις ελπίδες της Αθήνας να πάρει πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα / Έλγιν λέγοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο παραμένει ο «νόμιμος» ιδιοκτήτης τους μετά από «νόμιμη» απόκτηση τον 19ο αιώνα.

Τα αρχαία γλυπτά που κοσμούσαν κάποτε τον περίφημο ναό του Παρθενώνα του 5ου αιώνα π.Χ. στην Αθήνα «αποκτήθηκαν νόμιμα» από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, δήλωσε ο Τζόνσον στην ελληνική εφημερίδα Τα Νέα, την Παρασκευή.


Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν άφησε κανένα περιθώριο για την ιδέα της επιστροφής των αρχαίων έργων τέχνης στην Ελλάδα, λέγοντας ότι παρόλο που «καταλαβαίνει» τα «έντονα συναισθήματα» των Ελλήνων, εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο είναι « οι νόμιμοι ιδιοκτήτες » των Elgin Marbles.

«Η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση» επί του θέματος, ο Τζόνσον - ο ίδιος πρώην μαθητής της Κλασικής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας στην Οξφόρδη, ο οποίος κάποτε κάλεσε τον Όμηρο «τον μεγαλύτερο συγγραφέα όλων των εποχών» και ονόμασε τον αρχαίο Έλληνα πολιτικό, τον Περικλή , ο «ήρωας» του - είπε στην Τα Νέα.


Η διαμάχη μεταξύ του Λονδίνου και της Αθήνας σχετικά με την τύχη των γλυπτών που αποτελούν περίπου το ήμισυ της ζωφόρου 160 μέτρων του αρχαίου ναού ήρθε στο προσκήνιο στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων μετά το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Η ΕΕ απαίτησε την επιστροφή «παράνομα αφαιρεθέντων πολιτιστικών αντικειμένων», ενώ το Λονδίνο, το οποίο συνδέει γρήγορα την απαίτηση με τα Μάρμαρα, δήλωσε ότι «δεν ήταν έτοιμοι για συζήτηση».


Τα γλυπτά ελήφθησαν από την Ελλάδα, η οποία ήταν υπό την Τουρκοκρατία εκείνη την εποχή, βάσει συμφωνίας που ο Elgin υπέγραψε με τους Οθωμανούς. Οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι «κλέφτηκαν» ενώ το Βρετανικό Μουσείο επιμένει ότι ήταν «νόμιμη σύμβαση».


Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Ουάσινγκτον προσπάθησε να αντιμετωπίσει το ζήτημα προτρέποντας το Λονδίνο να δώσει πίσω τα Μάρμαρα. Μια επιστολή προς τον Τζόνσον που υπογράφηκε από 18 Ρεπουμπλικανικά και Δημοκρατικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων προειδοποίησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι η άρνηση να το πράξει μπορεί να επηρεάσει την «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο διατλαντικών εταίρων.


Η κίνηση πυροδότησε μια οργισμένη αντίδραση στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου καταγγέλθηκε ως απόπειρα «εκβιασμού» . Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει κινήσεις για να παρακολουθήσουν αυτήν την απειλή.


Νομίζετε ότι οι φίλοι σας θα ενδιαφέρονται; Μοιραστείτε αυτήν την ιστορία!


.rt.com


Powered By BloggerTips.gr