Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Η Αίγυπτος αναγνωρίζει τις συνομιλίες συμφιλίωσης με την Τουρκία

 


Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry αναγνώρισε την Κυριακή ότι είχε πραγματοποιηθεί διπλωματική επαφή με την Τουρκία, λέγοντας ότι οι πλήρεις δεσμοί θα εξαρτηθούν από "μια πραγματική αλλαγή στην τουρκική πολιτική", ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.

"Εάν βρούμε μια πραγματική αλλαγή στην τουρκική (εξωτερική) πολιτική που ευθυγραμμίζεται με εκείνες της Αιγύπτου για τη σταθεροποίηση της περιοχής ... αυτό θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για την ομαλοποίηση των σχέσεων", δήλωσε η κρατική εφημερίδα Akhbar Al-Youm.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου επιδεινώθηκαν όταν ο στρατηγός Abdel-Fattah el-Sissi ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Mohammed Morsi, σε πραξικόπημα μετά από ένα μόνο έτος στην εξουσία.

Η Άγκυρα διατήρησε τη θέση της ότι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να απολυθεί με στρατιωτικό πραξικόπημα και, ως εκ τούτου, εξέφρασε την κριτική του για τον Ελ Σίσσι και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένης της Δύσης και ορισμένων αντιπάλων της Άγκυρας στην περιοχή του Κόλπου. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, προέτρεψε την Τουρκία να μην παρέμβει σε ένα ζήτημα που θεωρεί ότι ανήκει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Η διαμάχη οδήγησε στις διμερείς σχέσεις να παραμείνουν αδιέξοδα για πολλά χρόνια.

Τον Μάρτιο, ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ανακοίνωση της Αιγύπτου ότι θα πραγματοποιήσει προσφορά για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο αναγνωρίζοντας την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) που οριοθετείται από την Τουρκία θα μπορούσε να δείξει στην Άγκυρα και το Κάιρο πιθανώς να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα.

Δύο ημέρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu επιβεβαίωσε τις εκθέσεις, λέγοντας ότι η Τουρκία μπορεί να διαπραγματευτεί συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την Αίγυπτο, ανάλογα με την κατάσταση των διμερών δεσμών.

Το Σάββατο, ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ χαρακτήρισε επίσης την απόφαση της Αιγύπτου να σεβαστεί την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, ενώ πραγματοποιεί σεισμική εξερεύνηση στη Μεσόγειο Θάλασσα σημαντική εξέλιξη.


.dailysabah.com


Powered By BloggerTips.gr