Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Βετεράνος “ ξαναζεί “ την απόβαση στη Νορμανδία

O Μπερνάρντ Νταργκόλ είναι ένας 94 χρονος Γάλλος, βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, που πρωτοστάτησε στην απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος βρισκόταν στην Νέα Υόρκη και εργαζόταν σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας. Ο νεαρός τότε Μπερνάρντ, κατάφερε να πάρει την Αμερικανική υπηκοότητα και να καταταγεί στο στρατό.


“Έφυγα από την Γαλλία στα 18. Ήμουν έφηβος. Επέστρεψα στα 24, μετά από 6 χρόνια, φορώντας την αμερικανική στολή και με τον βαθμό του λοχία. Όταν αντίκρισα τους φίλους και την οικογένεια μου συγκινήθηκα. Είναι δύσκολο να το περιγράψω.”

Μετά από 70 χρόνια ο Μπέρναρντ μπορεί και ανακαλεί στην μνήμη του, σκηνές που όταν τις περιγράφει νομίζεις πως πρόκειται για Χολιγουντιανή ταινία.

“ Την στιγμή της προσγείωσης, 100 μέτρα μόλις σε απόσταση από την ακτή, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα ξαναδεί τόσο όμορφη παραλία. Ήμουν παρών όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί και ήταν κάτι που δεν το είχα ξαναζήσει. Ήταν συμμαχικοί βομβαρδισμοί, έτσι ώστε να μας επιτρέψουν να φτάσουμε με ασφάλεια στη Γαλλία. Βέβαια είχαν ως αποτέλεσμα και τον θάνατο πολλών αμάχων.”

Η ανταποκρίτρια του euronews στη Νορμανδία, Λορένς Αλεξάντροβιτς, μεταδίδει:

  
Στο νεκροταφείο της περιοχής, οι Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν ταφεί αποτελούν το 10% των στρατιωτών που σκοτώθηκαν. Είναι το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο που σχετίζεται με την απόβαση στη Νορμανδία.

Copyright © 2014 euronews


Powered By BloggerTips.gr