Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Ένα μάτι για την Τουρκία, η Ελλάδα θα αγοράσει αντι-υποβρύχια ελικόπτερα


 ΑΘΗΝΑ - Χωρίς να παίρνει καμία πιθανότητα κατά τη διάρκεια των εντάσεων με την Τουρκία που σκοπεύει να κυνηγήσει ενέργεια στο Αιγαίο, η Ελλάδα χτίζει τη στρατιωτική της δύναμη για να προσθέσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αντι-υποβρυχίων ελικοπτέρων.

Σε ένα χαρακτηριστικό σχετικά με την κίνηση της Ελλάδας να ενισχύσει το οπλοστάσιό της, προσθέτοντας διεθνείς συμμάχους ενάντια στις τουρκικές απειλές επίθεσης, το US Naval Institute News σημείωσε την προσέγγιση του συνδυασμού της διπλωματίας με τη στρατιωτική δύναμη ως αποτρεπτικό.

Ο υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είπε ότι «η απόκτηση όπλων υψηλού επιπέδου» θα περιλαμβάνει την αγορά των αντι-υποσταθμών και τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων φρεγάτων που βρίσκονται ήδη στο Ελληνικό Ναυτικό και των ΗΠΑ F-16 στην Πολεμική Αεροπορία.

Τα γερμανικά υποβρύχια της Ελλάδας είναι ένα πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, επειδή είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμα, αλλά η Τουρκία προχώρησε σε αντίθεση με ένα σχέδιο να αγοράσει επίσης γερμανικά υποβρύχια.

Η Γερμανία, η οποία έχει προσοδοφόρες συμφωνίες όπλων με την Τουρκία και φιλοξενεί 2.744 εκατομμύρια τουρκικής κληρονομιάς, έχει εμποδίσει την έκκληση της Ελλάδας για κυρώσεις για τα σχέδια της Τουρκίας για αναζήτηση ενέργειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα «ανανεώνει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεών μας», ενώ ενημερώνει την αμυντική της συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αναβαθμίσει το βόρειο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κοντά στα σύνορα της Τουρκίας, σημείωσε το USNI.

Ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι το λιμάνι θα γίνει κόμβος μεταφοράς στα Βαλκάνια και η υλικοτεχνική βάση για τις επιχειρήσεις της Μαύρης Θάλασσας για το ΝΑΤΟ - η Τουρκία και η Ελλάδα ανήκουν στην αμυντική συμμαχία που αρνήθηκε να παρέμβει στο δίλημμα.

Είπε ότι στοιχεία του 101ου αερομεταφερόμενου τμήματος του αμερικανικού στρατού χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις πρόσφατα ως μέρος της άσκησης του Defender Europe 21.

«Η φιλοδοξία μας είναι να κάνουμε [το λιμάνι και τη συμφωνία αμοιβαίας άμυνας] ακόμη καλύτερη», είπε σε ένα διαδικτυακό φόρουμ του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Οι εργασίες στο λιμάνι θα περιλαμβάνουν την επέκταση των αποβαθρών για τη διαχείριση μεγαλύτερων πλοίων και την επέκταση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων και άλλες εργασίες θα περιλαμβάνουν σιδηροδρομικές, εθνικές οδούς και συνδέσεις αγωγών με την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να χτίζει τον στρατό της κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 παρά εκπληκτική οικονομία.

Ο αρχηγός άμυνας χαρακτήρισε τη βάση του αμερικανικού ναυτικού στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη «το κόσμημα στην κορώνα» περιφερειακών ναυτικών εγκαταστάσεων για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ επειδή μπορεί να φιλοξενήσει αμερικανικούς αερομεταφορείς - όπως έκανε τον Μάρτιο, με την άφιξη του USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) - και άλλα μεγάλα πολεμικά πλοία.

Ο πρώην κυβερνών Ριζοσπαστικός Αριστερός Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να τερματίσει αυτή τη σχέση, δεν είχε στρατιωτική παρουσία στις ΗΠΑ και ήθελε να βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ προτού ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραιτηθεί από όλους αυτούς τους όρκους καθώς έκανε υπόσχεται να τερματίσει μέτρα λιτότητας που συνδέονται με τις διεθνείς υπηρεσίες .

Περιέγραψε την Ελλάδα ως «αγκυροβόλιο» των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, παρόλο που η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου, αγνοώντας τις απαλές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα έλεγα ότι είμαστε εξαιρετικά δραστήριοι» σε επιχειρήσεις ασφαλείας «στην πτητική Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια του φόρουμ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε κοινές και συνδυασμένες ασκήσεις όπως η σειρά Defender και σύμφωνα με τη δέσμευση της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ για εκσυγχρονισμό δυνάμεων αφότου η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014.

Είπε ότι στους Έλληνες αυτό που κάνει την Ανατολική Μεσόγειο ιδιαίτερα «ασταθή» είναι οι «νεο-οθωμανικές» φιλοδοξίες της Τουρκίας, οι οποίες απειλούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ακεραιότητα του ΝΑΤΟ, είπε, η Τουρκία έχει αποκτήσει ένα ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400 που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας και να θέσει σε κίνδυνο την αμυντική συμμαχία.

Είπε ότι η Ελλάδα έστειλε μέρος του στόλου της από το νησί Καστελόριζο αφού η Τουρκία έστειλε ένα ενεργειακό ερευνητικό σκάφος και πολεμικά πλοία εκεί ως μέρος ενός σχεδίου για την εξεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα ελληνικά νησιά, τα οποία απειλούσαν σύγκρουση.

«Θα συνεχίσουμε να συμμορφωνόμαστε με το διεθνές δίκαιο, όχι με τη διπλωματία με καραβάκια», για να επιλύσουμε διαφορές με την Τουρκία, δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να μειώσει την ένταση, αν και δεν λειτούργησε.

Ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι «ο στρατηγικός μας στόχος δεν ήταν ποτέ η απομόνωση της Τουρκίας», αλλά οι ενέργειές της και τα «ρητορικά σύνορα για την καταπολέμηση», όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιθυμεί ανοιχτά την επιστροφή των νησιών που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα στη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει εκτός αν επικαλείται το πλεονέκτημά του.

«Θα θέλαμε η Τουρκία να είναι μέρος του σχεδίου» της περιφερειακής συνεργασίας που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα με την Κύπρο, το Ισραήλ, τα αραβικά κράτη, την Αίγυπτο και τη Λιβύη μέσω νέων οικονομικών και διπλωματικών συμφωνιών, είπε.

thenationalherald.com


Powered By BloggerTips.gr