Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας: Ο Blinken κατηγορεί την Κίνα ότι ενεργεί πιο επιθετικά


 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κατηγόρησε την Κίνα ότι ενεργεί πιο επιθετικά στο εξωτερικό και πιο καταπιεστικά στο εσωτερικό.

Είπε σε συνέντευξή του στο CBS News ότι οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να συγκρατήσουν την Κίνα, αλλά δεν θα της επέτρεπαν να υπονομεύσει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Σημείωσε ότι μια στρατιωτική αντιπαράθεση ήταν κατάφωρα ενάντια στα συμφέροντα και των δύο χωρών.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του εμπορίου, της κατασκοπείας και της πανδημίας.

Η σχέση Κίνας-ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις δύο πλευρές όσο και για τον ευρύτερο κόσμο, με το Πεκίνο να καλεί επανειλημμένα τη νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον να βελτιώσει τις σχέσεις που επιδεινώθηκαν υπό τον προκάτοχο του προέδρου Joe Biden, Donald Trump.

Ο κ. Blinken είπε στα 60 λεπτά της CBS ότι ο κ. Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping μίλησαν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία τους, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, τον Φεβρουάριο.

"Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι σε ορισμένους τομείς έχουμε πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τις ενέργειες που έχει αναλάβει η Κίνα, και που περιλαμβάνει στον οικονομικό τομέα, και αυτό περιλαμβάνει την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας", είπε.

Σταμάτησε να αποκαλεί την Κίνα εχθρό, παρόλο που οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Πεκίνο ότι κλέβει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικά μυστικά και πνευματική ιδιοκτησία.

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην ασχολούμαστε με την Κίνα", είπε. "Υπάρχουν πραγματικές πολυπλοκότητες στη σχέση, είτε είναι το αντίπαλο κομμάτι, είτε είναι το ανταγωνιστικό κομμάτι, είτε είναι το συνεταιριστικό κομμάτι."

Όμως, είπε, αν και η Κίνα ενήργησε σαν "κάποιος που προσπαθεί να ανταγωνιστεί άδικα και όλο και περισσότερο με αντιπολιτευτικούς τρόπους ... είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί και ισχυρότεροι όταν φέρνουμε μαζί ομοειδείς και παρόμοια ταραγμένες χώρες για να πούμε στο Πεκίνο : «Αυτό δεν μπορεί να σταθεί και δεν θα σταθεί».

λεζάντα μέσωνΟ Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν: "Δεν υπάρχει τίποτα αναπόφευκτο για μια σύγκρουση με την Κίνα"

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, στην πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, επεσήμανε ότι δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Κίνα και είπε ότι είχε δηλώσει στον Πρόεδρο Xi ότι "καλωσορίζουμε τον ανταγωνισμό" να είναι η κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη.




https://www.bbc.com


Powered By BloggerTips.gr