Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Έλληνες «pushbacks» ασκήθηκαν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο μετά από παιδιά που πρόσφυγες «έσυραν στη θάλασσα και εγκαταλείφθηκαν»

 Αποκλειστικό: «Αυτά τα pushbacks χρησιμοποιούνται για να στείλουν ένα μήνυμα σε μελλοντικούς υποψήφιους αιτούντες άσυλο ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους», ισχυρίζεται ο δικηγόρος


Δύο αιτούντες άσυλο παιδιών απομακρύνθηκαν από ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Ελλάδα, μεταφέρθηκαν στη θάλασσα σε ένα ακτοφυλακό και αφέθηκαν μόνοι τους να παρασυρθούν σε λέμβος χωρίς καουτσούκ, σύμφωνα με ισχυρισμό νομικής καταγγελίας κατά της Αθήνας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τουρκικές αρχές βρήκαν δύο έφηβους από το Αφγανιστάν, ηλικίας 15 και 16 ετών, που κωπηλατούν με τα χέρια τους κοντά στο Κουσάντασι στην τουρκική ακτή στις 9 Σεπτεμβρίου μετά την υποτιθέμενη «ώθηση» - την πρακτική της απομάκρυνσης των ατόμων που ζητούν άσυλο από τα σύνορα.

Η υπόθεσή τους σηματοδοτεί την τελευταία αναφορά των αιτούντων άσυλο που έχουν έρθει στην ξηρά για αναζήτηση ιερού μόνο που φέρεται να τοποθετούνται πίσω σε βάρκες και να αφήνονται στην θάλασσα

Έκτοτε υποβλήθηκε καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για λογαριασμό του νεότερου ζευγαριού, που αναφέρεται ως R για την προστασία της ταυτότητάς του, ισχυριζόμενος ότι το ελληνικό κράτος παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Η Ελλάδα αρνείται συνεχώς ότι εμπλέκεται σε ανατροφοδοτήσεις, με τον υπουργό Μετανάστευσης Notis Mitarachi να λέει στα ελληνικά ΜΜΕ ότι οι προηγούμενοι ισχυρισμοί ήταν «μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής ψεύτικων ειδήσεων που προώθησε η Τουρκία, μέσω ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και δικτύων λαθρεμπόρων».

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι εκστρατείας, οι ΜΚΟ και οι νομικοί επαγγελματίες έχουν δείξει εκτεταμένα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφικών και βίντεο βιντεοσκοπημένων προσφύγων που επιστρέφονται στη θάλασσα με εξαιρετικά ορατό εξοπλισμό διάσωσης.

Οι δικηγόροι λένε ότι το ζευγάρι έφτασε με 16 άλλους Αφγανούς αιτούντες άσυλο στο ελληνικό νησί της Σάμου στις 18 Σεπτεμβρίου, έχοντας φτάσει από την Τουρκία.

Η ομάδα είχε φτάσει σε ένα δύσκολο προσβάσιμο σημείο και ένας αιτών άσυλο, μια έγκυος γυναίκα, τραυματίστηκε, αφήνοντάς την ανίκανη να κάνει το ταξίδι στο κέντρο του νησιού - ωθώντας τα δύο αγόρια να αποχωρήσουν από αυτά που είχαν είχε φτάσει μαζί του και βρήκε το δρόμο για ένα στρατόπεδο προσφύγων, 8 χιλιόμετρα μακριά στο Βαθύ. Οι εικόνες του The Independent φαίνεται να δείχνουν ένα από τα αγόρια να στέκονται πάνω από το κέντρο επεξεργασίας προσφύγων της πόλης καθώς πλησίαζαν από τη γύρω εξοχή.

Εκεί τους προσφέρθηκαν φαγητό και ένα μέρος για ύπνο από τους κατοίκους του καταυλισμού, αλλά φέρεται να κρατούνται την επόμενη ημέρα μετά την παρουσία τους σε αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού, καθώς προσπάθησαν να ζητήσουν άσυλο.

Οι δικηγόροι λένε ότι τα δύο αγόρια είπαν ότι θα μεταφερθούν στην καραντίνα, αλλά αντ 'αυτού τοποθετήθηκαν σε ένα αυτοκίνητο, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι και επιβιβάστηκαν σε ένα ακτοφυλακό πλοίο όπου δέχονται χειροπέδες.

Στη συνέχεια, απειλήθηκαν τα παιδιά και κατασχέθηκαν τα τηλέφωνά τους και τα προσωπικά τους αντικείμενα, πριν οδηγήσουν στη θάλασσα και εγκαταλείφθηκαν σε μια σωσίβια σχεδία χωρίς να προωθήσουν τον εαυτό τους.

www.independent.co.uk


Powered By BloggerTips.gr