Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Χαρακτηριστικό γνώρισμα: Οι παραγωγοί της ελιάς της Καλαμάτας στην Ελλάδα επιδιώκουν να κατακτήσουν την Κίνα ως την επόμενη μεγάλη αγορά



 ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 10 Απριλίου (Xinhua) - Γνωστή ως "μαύρη βασίλισσα" όλων των ελληνικών ελιών, η Καλαμάτα, καλλιεργήθηκε στους ελαιόδεντους που περιβάλλουν τον ήλιο γύρω από τη Μεσσηνία στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου και πήρε το όνομά του από την πρωτεύουσα της περιοχής , αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τοπικής γαστρονομίας και οικονομίας εδώ και αιώνες.


Οι ελιές της Καλαμάτας (Elia Kalamatas στα ελληνικά) περιλαμβάνονται στον κατάλογο 200 περίπου γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) ευρωπαϊκών και κινεζικών προϊόντων που προστατεύονται τώρα βάσει πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο 1.


Οι ελιές της ίδιας ποικιλίας καλλιεργούνται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, της Μεσογείου και του κόσμου, αλλά είναι το μικροκλίμα, το έδαφος και οι παραδοσιακές μέθοδοι καλλιέργειας και συντήρησης που χρησιμοποιούνται στη Μεσσηνία που κάνουν τις ελιές της Καλαμάτας μοναδικές παγκοσμίως, καλλιεργητές, Οι ειδικοί γεωπόνων και γαστρονομίας δήλωσαν στην Xinhua σε πρόσφατες συνεντεύξεις.


Οι αυθεντικές ελιές της Καλαμάτας έχουν βαθύ μαύρο χρώμα όταν συγκομίζονται ώριμες, εξήγησαν. Η υφή τους είναι λεία και έχει σχήμα αμυγδάλου με αιχμηρό σημείο «που μοιάζει με καρφί αετού».


Αφού τα κοπή, οι ντόπιοι χρεώνουν και τα διατηρούν σε αλάτι, νερό και ελαιόλαδο. Δεν χρησιμοποιούν πρόσθετα, όπως ξίδι, στο τελικό προϊόν, αλλιώς θα χάσει την προστατευμένη του κατάσταση.


Οι αυθεντικές ελιές της Καλαμάτας είναι ζουμερές με έντονη γεύση. Παραδοσιακά έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως ως επιτραπέζιες ελιές, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίστηκαν επίσης σε συνταγές για σάλτσες σαλάτας, σούπες, κατσαρόλες ή ενισχυτές σάλτσας.


Οι ελιές της Καλαμάτας είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν βασικές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και διαφόρων τύπων καρκίνου.


«Τα επίπεδα των φαινολικών ενώσεων είναι πολύ υψηλότερα στις επιτραπέζιες ελιές από ό, τι στο ελαιόλαδο», εξήγησε στον Xinhua ο Παναγιώτης Κατσάρης, γεωπόνος-βιοτεχνολόγος και επικεφαλής εργαστηρίου ελαιολάδου του Ελληνικού Αγροτικού Οργανισμού (ELGO-DIMITRA) στην Καλαμάτα. "Η κατανάλωση μιας τέτοιας ελιάς την ημέρα δίνει στο σώμα μας την ίδια ποσότητα φαινολών με το μισό κιλό ελαιόλαδο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο και βασικότερο πλεονέκτημα των επιτραπέζιων ελιών."


"Οι ελιές έχουν μακρά ιστορία στην Ελλάδα. Έχουμε αναφορές σε πολλά αρχαία ελληνικά κείμενα και σε πολλές τοιχογραφίες ή εικόνες σε αγγεία που απεικονίζουν τη συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου. Οι ελιές συνδέονται με την ιστορία αυτού του τόπου", δήλωσε ο Κατσάρης που είναι επίσης επικεφαλής των αγροκτημάτων του Ινστιτούτου Ελιάς, Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας


Ο Κατσάρης πήρε συνέντευξη στη σκιά του "Mana Elia", της παλαιότερης καταγεγραμμένης ελιάς στην περιοχή της Καλαμάτας. Υπολογίζεται ότι είναι 1.500-1.700 ετών. Αυτό το υψηλό δέντρο έχει ύψος πάνω από 14 μέτρα και έχει περίμετρο κορμού πάνω από εννέα μέτρα.


Πιστεύεται ότι είναι η μόνη ελιά στην Καλαμάτα που επέζησε από την καταστροφή των οθωμανικών αυτοκρατορικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (1820-1831). Μετά τον πόλεμο, οι ντόπιοι πήραν κλαδιά από αυτό το δέντρο και φύτεψαν νέες ελιές στην περιοχή. Όλες οι ελιές της Καλαμάτας και οι γύρω περιοχές πιστεύεται ότι προέρχονται από αυτό το ίδιο το δέντρο.


Έτσι, οι πρόγονοι του Κωνσταντίνου Παυλόπουλου δημιούργησαν τους δικούς τους ελαιώνες. Είναι ελαιοκαλλιεργητής τρίτης γενιάς. Για αυτόν - και για τον αδερφό του και περίπου 20.000 καλλιεργητές στην περιοχή - οι ελιές της Καλαμάτας είναι τα προς το ζην.


"Είναι μια χρονοβόρα και οικονομικά δαπανηρή διαδικασία", δήλωσε ο Παυλόπουλος. «Είναι δύσκολο να καλλιεργήσουμε ελιές. Πρέπει να ξοδέψεις αμέτρητες ώρες και μέρες στο χωράφι. Προσπαθούμε να κάνουμε όλη τη δουλειά όσο το δυνατόν περισσότερο με το χέρι, ώστε να έχουμε το βέλτιστο δυνατό προϊόν», εξήγησε.


Ο Παυλόπουλος αποφεύγει επίσης τη χρήση ζιζανιοκτόνων. Παραμένει στις παραδοσιακές φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας και θέλει να μεταδώσει το φακό στα παιδιά του.


Ο απλούστερος τρόπος για να απολαύσετε τις ελιές της Καλαμάτας είναι να τις δοκιμάσετε σε κουκούλα και σε φέτες σε σαλάτα ή να σερβιριστούν σε κράκερ σε μια τυρί, δήλωσε ο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, πιστοποιημένος δοκιμαστής ελαιολάδου και blogger.


«Τα τελευταία χρόνια, με τον εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών προϊόντων, εμφανίστηκαν νέες χρήσεις ελιών. Εμφανίζονται σε πάστες, πατέ, σε φέτες και σε κουκούτσια. Όλες αυτές οι εκλεπτυσμένες γαστρονομικές χρήσεις, φυσικά, βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές, όπως η μαρμελάδα ελιάς ή το τσάτνεϊ με πικάντικες νότες όπως τζίντζερ και γλυκά κουταλιού », εξήγησε.


"Υπάρχει μια καλή ισορροπία μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας", τόνισε.


Ο Γιάννης Πάζιος είναι γενικός διευθυντής του αγροτικού συνεταιρισμού της Μεσσηνίας, ο οποίος διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην καταχώριση του ονόματος "Ελιά Καλαμάτας" ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) το 1996 από την ΕΕ, καθώς και στις συνομιλίες που οδήγησαν στη συμφωνία ΕΕ-Κίνας.


"Πιστεύουμε ότι είναι ένα εξαιρετικό βήμα, καθώς μπορούμε να έχουμε την κατάλληλη προστασία σε μια τεράστια αγορά όπως οι Κινέζοι, η οποία διαθέτει μια ειδική κουζίνα με απλουστευμένες διαδικασίες για τα προϊόντα μας. Είναι πολύ σημαντικό, επειδή βρίσκουμε νέες αγορές", Xinhua.


«Δημιουργείται μια ωραία αλληλεπίδραση. Τα κινεζικά προϊόντα θα έρθουν στην ΕΕ και θα γίνουν γνωστά σε εμάς, γιατί δεν τα γνωρίζουμε, και ίσως θα τα ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ζωή. Ταυτόχρονα, η Κίνα, η οποία είναι πολύ μεγάλη αγορά, μπορεί να προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες σε νέους παραγωγούς να εισέλθουν στην καλλιέργεια (ελιές Καλαμάτας) εάν αναπτύξουμε εμπορικούς δεσμούς με αυτήν τη χώρα ", είπε.


Επί του παρόντος, η περιοχή της Μεσσηνίας παράγει περίπου 10.000 τόνους ελιών ετησίως, με 4.000 τόνους να εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Η καλλιέργεια ελιών της Καλαμάτας αντιπροσωπεύει το 75 τοις εκατό της γεωργικής διατροφής της περιοχής. Enditem


http://www.xinhuanet.com



Powered By BloggerTips.gr