Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Τατάρ: Η Κύπρος μιλά χωρίς νόημα χωρίς κυρίαρχη ισότητα

Οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν στην ομοσπονδία, προτείνουν συνταγματικές αλλαγές «απαράδεκτες για εμάς», λέει ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος

Busra Nur Cakmak και Dilara Hamit

 ΑΓΚΥΡΑ

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κύπρου δεν έχουν νόημα χωρίς την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και των δύο πλευρών, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση των ανεπίσημων συνομιλιών στη Γενεύη.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που ξεκίνησαν την Τρίτη, η ελληνοκυπριακή διοίκηση επέμεινε σε ένα μοντέλο ομοσπονδίας στο νησί και πρότεινε συνταγματικές αλλαγές "απαράδεκτες" για την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Έρσιν Τατάρ.

Μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Κάβουσογλου, ο Τατάρ τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικό τους κράτος και δεν θα αποδεχθούν το καθεστώς της μειονότητας σε μια ελληνοκυπριακή κυβερνητική ομοσπονδία. Είπε ότι πριν από την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για μια διευθέτηση, πρέπει να αναγνωριστεί ισότιμο διεθνές καθεστώς και κυρίαρχη ισότητα των δύο πλευρών.

Ο Τατάρ επέκρινε έντονα την πρόταση του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη για άνοιγμα του Διεθνούς Αεροδρομίου Ερκάν κοντά στην πρωτεύουσα της ΤΔΒΚ Λευκόζα και το λιμάνι της Γκαζιμάγκουας στη διεθνή κυκλοφορία υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και μόνο μετά την έγκρισή του.

"Πρόκειται για προσβολή για τους Τουρκοκύπριους", δήλωσε ο Τατάρ, υπογραμμίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΤΔΒΚ.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος Τατάρ υπέβαλε πρόταση έξι σημείων στον ΟΗΕ και πρότεινε τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού, και οι δύο απολαμβάνουν ίση διεθνή θέση.

Από την πλευρά του, ο Κάβουσογλου είπε ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν ήταν σε θέση να φέρει νέο όραμα στις συνομιλίες στη Γενεύη, αλλά μάλλον επανέλαβε την υπάρχουσα ρητορική.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών με βάση την κυριαρχία της ισότητας που επικυρώθηκε από την ΤΔΒΚ, τονίζοντας ότι δεν θα συμβιβαστούν για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ισότητα της Τουρκικής Κύπρου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι δεν υπήρχε ακόμη «κοινό έδαφος» για την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων για μια κυπριακή διευθέτηση.

"Καταφέραμε να συμφωνήσουμε ότι θα συγκαλέσω στο εγγύς μέλλον μια άλλη συνάντηση του 5 + 1, και πάλι με στόχο να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της επίτευξης του κοινού εδάφους για να επιτρέψουμε την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων", σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ .

"Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προχωρήσουμε αυτός ο διάλογος", δήλωσε ο Guterres.

Η Κύπρος αποσπάστηκε σε έναν αγώνα δεκαετιών μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, παρά τη σειρά διπλωματικών προσπαθειών του ΟΗΕ για επίτευξη συνολικής διευθέτησης.

Το νησί έχει χωριστεί από το 1964 όταν εθνικές επιθέσεις ανάγκασαν τους Τουρκοκύπριους να αποσυρθούν σε θύλακες για την ασφάλειά τους. Το 1974, ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Ελλάδας οδήγησε στη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας ως εγγυητική δύναμη. Η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, με την υποστήριξη της Ελλάδας, έγινε μέλος της ΕΕ το 2004, αν και οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν ένα σχέδιο διευθέτησης των ΗΕ σε δημοψήφισμα εκείνο το έτος, το οποίο είχε προβλέψει μια επανενωμένη Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ.




   


Powered By BloggerTips.gr