Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Τατάρ σε Βρετανία: Aναγνωρίστε τα Κατεχόμενα - Υπουργοί το σκέφτονται, λένε βρετανικά ΜΜΕ


 Έκκληση προς τη Βρετανία για αναγνώριση των Κατεχομένων, απηύθυνε ο εκλεκτός του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην Sunday Express, λίγο πριν την .

"Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βοηθήσει σε μια 'ιστορική ευκαιρία' για να τερματιστεί ένα αδιέξοδο δεκαετιών στην Κύπρο αναγνωρίζοντας την 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)'", δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Μιλώντας στο βρετανικό ταμπλόιντ, ο Τατάρ "προέτρεψε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να συνταχθεί με το σχέδιό του για λύση δύο κρατών", το οποίο θα προτείνει στις συνομιλίες που πρόκειται να ξεκινήσουν στη Γενεύη στις 27 Απριλίου.

Ο Τατάρ είπε ότι "μετά την απελευθέρωση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Βρετανία μπορεί τώρα να εκπληρώσει τον ρόλο της ως ουδέτερος εγγυητής για το νησί της Ανατολικής Μεσογείου, διασφαλίζοντας ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι θα αντιμετωπίζονται ισότιμα".

Εικαλούμενη πηγές στη βρετανική κυβέρνηση, η εφημερίδα δήλωσε ότι οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου σκέφτονται να αναγνωρίσουν επίσημα τα κατεχόμενα ως "ανεξάρτητη χώρα", δηλώνει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Anadolu.

Η επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης στο νησί θα βοηθήσει περίπου 300.000 Τουρκοκύπριους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναζητήσουν απευθείας πτήσεις προς τη χώρα τους, πρόσθεσε η εφημερίδα.

"Με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το νησί έχει γίνει ακόμη πιο πολύτιμο", δήλωσε ο Τατάρ στην εφημερίδα και προσέθεσε: "Η Τουρκία δεν θα το εγκαταλείψει ποτέ ούτε θα αλλάξει γνώμη. Θα συνεχίσει πιθανώς όλο και περισσότερο να υποστηρίζει τους Τουρκοκύπριους".

Είπε ότι ένα σχέδιο δύο κρατών είναι τώρα ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός και αυτός που έχει την πλήρη υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης.

"Αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η ειρηνική συνύπαρξη με δύο γειτονικά κράτη. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετική γλώσσα, διαφορετική ιστορία, διαφορετικός πολιτισμός. Επομένως, ήταν το αληθινό μας δικαίωμα να δημιουργήσουμε το δικό μας κράτος το οποίο κάναμε [το 1983]. Από το 1974 έχουμε χωριστεί. Η νέα γενιά δεν γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Έχουν διαφορετική γλώσσα, πολιτισμό και εμπειρίες. Υπήρξαν τόσες πολλές πικρές εμπειρίες που δεν υπάρχει ελπίδα για ομοσπονδιακή σχέση στο μέλλον. Επομένως, απαιτούμε να αναγνωριστεί το κράτος μας", είπε, προσθέτοντας ότι έχει πραγματοποιήσει "θετικές συνομιλίες" με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντομίνικ Ραμπ και τον υπουργό Ευρώπης Γουέντι Μόρτον.

Ο Τατάρ είπε: "Το μήνυμά μου είναι ως Τουρκοκύπριος, ως εκλεγμένος Πρόεδρος, ως φίλος στον Βρετανικό λαό, έζησα στην Αγγλία σε 17 χρόνια, πήγα στο σχολείο στο Ανατολικό Λονδίνο, πήγα στο Jesus College Cambridge, αποφοίτησα ως οικονομολόγος, τότε συνεργάστηκα με την PwC ως ορκωτός λογιστής. Είμαι φίλος. Και ως φίλος ζητώ από τη βρετανική κοινότητα να επανεξετάσει τι συνέβη στην Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια".

Πέτρος Κράνιας


https://www.capital.gr



Powered By BloggerTips.gr