Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

«Η κυπριακή συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με λύση 2 κρατών»

 Η βιώσιμη συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση το ίδιο καθεστώς μεταξύ 2 κρατών, λέει ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος

Muhammet İkbal Arslan 


ΛΕΥΚΟΣΑ, Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου 

Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία για την Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση το ισότιμο διεθνές καθεστώς μεταξύ των δύο κρατών, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος αργά την Πέμπτη. 

"Εάν αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας, μια δίκαιη και μόνιμη συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο για την Κύπρο μέσω διαπραγματεύσεων από κράτος σε κράτος", δήλωσε ο Έρσιν Τατάρ στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Έρκαν στη Λευκόζα μετά την ολοκλήρωση των ανεπίσημων συνομιλιών στη Γενεύη, Ελβετία.

"Η προσδοκία μας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι να αναγνωρίσουμε την κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να φέρουμε το καθεστώς της ίσο με την ελληνοκυπριακή διοίκηση", δήλωσε ο Τατάρ.

Με αυτόν τον τρόπο, μια λύση μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και να δημιουργηθεί ένα κοινό έδαφος, πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του ήρθαν μετά από τριήμερη συνάντηση που άνοιξε την Τρίτη στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με στόχο την αναζήτηση «κοινού εδάφους» για την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στη διαχρονική διαμάχη.

"Εάν δεν επιτευχθεί επιτυχία στις διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με το κράτος μας. Το σημαντικό είναι να μην χάσουμε αυτό το έδαφος", δήλωσε ο Τατάρ.

Επαινώντας τις προσπάθειες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου και της αντιπροσωπείας του, ο Τατάρ είπε ότι προσπάθησαν να εκπροσωπήσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων με τον καλύτερο τρόπο και πήραν ένα ιστορικό βήμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Γενεύη.

"Η παρουσίασή μας και οι νέες ιδέες μας είχαν εκτεταμένη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο", είπε, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη είδε τις δυσκολίες, την αδικία και τη θυματοποίηση των Τουρκοκυπρίων υπό το εμπάργκο.

Η Κύπρος αποσπάστηκε σε έναν αγώνα δεκαετιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, παρά τη σειρά διπλωματικών προσπαθειών του ΟΗΕ για επίτευξη συνολικής διευθέτησης.

Το νησί έχει χωριστεί από το 1964, όταν οι εθνοτικές επιθέσεις ανάγκασαν τους Τουρκοκύπριους να αποσυρθούν σε θύλακες για την ασφάλειά τους. Το 1974, ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Ελλάδας οδήγησε στη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας ως εγγυητική δύναμη. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) ιδρύθηκε το 1983.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, με την υποστήριξη της Ελλάδας, έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004, αν και οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν ένα σχέδιο διευθέτησης των ΗΕ σε δημοψήφισμα εκείνο το έτος, το οποίο είχε προβλέψει μια επανενωμένη Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ.


https://www.aa.com.tr


Powered By BloggerTips.gr