Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Πώς ο Ελληνικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας ενέπνευσε τους Φιλλήνες σε όλο τον κόσμο


 Ο Ελληνικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας του 1821 ξέσπασε στον κόσμο στις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς η Ευρώπη κλονίστηκε από τις ταραχές σε πολλά έθνη που απειλούσαν τις μοναρχίες της.


Η Ελληνική Επανάσταση ήταν ανησυχητική για τις ελίτ, καθώς απειλούσε την κοινωνική και πολιτική ισορροπία της Ευρώπης. Ωστόσο, υποδέχτηκε με ενθουσιασμό πολλούς απλούς ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, κάτι που αναμφίβολα έχει εν μέρει σχέση με την ελληνική καταγωγή τόσο πολλών κλασικών κληρονομιών της Δύσης.
Η εξέγερση γίνεται γρήγορα αιτία σέλερ  στον δυτικό κόσμο, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό κύμα αυτού που έγινε γνωστό ως «φιλελενισμός» ή την αγάπη της Ελλάδας και της ιστορίας της.
Μερικοί πλούσιοι Αμερικανοί και αριστοκράτες της Δυτικής Ευρώπης, όπως ο διάσημος ποιητήςΟ Λόρδος Μπάιρον και αργότερα ο ιατρός Samuel Howe, πήρε όπλα και εντάχθηκε στους Έλληνες επαναστάτες στον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

«Είμαστε όλοι Έλληνες» Οι Φιλελλήνες συμμετέχουν στον αγώνα στον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας

Ο Percy Bysshe Shelley, ένας από τους σημαντικότερους Αγγλικούς Ρομαντικούς ποιητές, αποτύπωσε τέλεια τη συνολική διάθεση στο ποίημά του «Hellas». «Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας [sic], η τέχνη μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Αλλά για την Ελλάδα… ίσως να είμαστε ακόμα άγριοι και ειδωλολάτρες.… Η νεοελληνική είναι απόγονος αυτών των ένδοξων όντων.
Οι Οθωμανικές σφαγές Ελλήνων στη Χίο το 1822 ενέπνευσαν τη διάσημη ζωγραφική του Eugène Delacroix «Σφαγή της Χίου». Άλλα φιλελληνικά έργα του Delacroix εμπνεύστηκαν από πολλά ποιήματα του Λόρδου Byron Ο Μπάιρον, ο πιο διάσημος φιλέλληνας, έδωσε το όνομά του, το κύρος του, τον πλούτο του - και τελικά τη ζωή του - στην αιτία.


Το καλοκαίρι του 1821, μεγάλος αριθμός νεαρών ανδρών από όλη την Ευρώπη άρχισαν να συγκεντρώνονται στο γαλλικό λιμάνι της Μασσαλίας για να κάνουν κράτηση για μετάβαση στην Ελλάδα και να ενταχθούν στον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.
Ο Γάλλος φιλέλληνας Jean-François-Maxime Raybaud έγραψε όταν άκουσε την Επανάσταση, τον Μάρτιο του 1821, «Έμαθα με συγκίνηση ότι η Ελλάδα έσπασε τις αλυσίδες της». Μέχρι τον Ιούλιο του ίδιου έτους, είχε επιβιβαστεί σε πλοίο με προορισμό την Ελλάδα.
Μεταξύ του καλοκαιριού του 1821 και του τέλους του 1822, όταν οι Γάλλοι άρχισαν να επιθεωρούν πλοία που φεύγουν από τη Μασσαλία για φιλέλληνες και να καταγράφουν τον αριθμό τους, περίπου 360 εθελοντές είχαν φτάσει στην Ελλάδα.
Στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, πολλοί κληρικοί και καθηγητές πανεπιστημίων έδωσαν ομιλίες αναγνωρίζοντας ότι όλη η Ευρώπη οφείλει ένα τεράστιο χρέος στην αρχαία Ελλάδα.
Ένας νεαρός φοιτητής Ιατρικής στο Μάνχαϊμ έγραψε ότι η ακρόαση του καθηγητή του για την ανάγκη της ελληνικής ελευθερίας τον πέρασε σαν ηλεκτροπληξία, εμπνέοντας τον να σταματήσει τις σπουδές του και να κατευθυνθεί προς την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ένας Δανός μαθητής έγραψε: «Πώς θα μπορούσε ένας άντρας να τείνει να αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη να βρει καλύτερο μέρος από ό, τι δίπλα στους καταπιεσμένους Έλληνες;»
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήρθε ο γιατρός Samuel Gridley Howe και ο στρατιώτης George Jarvis για να πολεμήσουν μαζί με τον ελληνικό λαό στον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Philhellenes στις ΗΠΑ

Ο κλασικός Edward Everett, καθηγητής ελληνικών στο Χάρβαρντ, ήταν ενεργός για την υπεράσπιση του ελληνικού σκοπού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον Νοέμβριο του 1821, δημοσίευσε μια έκκληση από τον Αδάμαντιο Κοραή, η οποία έγραφε «Για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι η γη σας που η Liberty έχει καθορίσει την κατοικία της, οπότε δεν θα μιμηθείτε με βεβαιότητα την υπεύθυνη αδιαφορία ή μάλλον τη μακροχρόνια ευγνωμοσύνη του οι Ευρωπαίοι. "
Ο Κοραής συνέχισε να ζητά άμεση αμερικανική παρέμβαση στον ένοπλο αγώνα σε αρκετές αμερικανικές εφημερίδες.
Το 1821, η «Ελληνική Επιτροπή» στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας έστειλε στον ελληνικό λαό 50 βαρέλια αλατισμένου κρέατος, ενώ η Ελληνική Επιτροπή στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης έστειλε προμήθειες αλατισμένου κρέατος, ζάχαρης, ψαριού και αλευριού. Στη Νέα Υόρκη, μια φιλανθρωπική μπάλα που φιλοξενήθηκε από την ελληνική επιτροπή της πόλης συγκέντρωσε το τότε πρίγκιπας ποσό των 8.000 δολαρίων.
Στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας, ένα μνημείο για να τιμήσει τους φιλέλληνες που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο απαριθμούσαν 274 ονόματα, με εκατό από τη Γερμανία, σαράντα από τη Γαλλία και την Ιταλία, και τα υπόλοιπα από τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία , Πορτογαλία και Δανία.


Ο Λόρδος Μπάιρον αγωνίστηκε για τον σκοπό της ελληνικής ελευθερίας

Αλλά φυσικά το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου μεταξύ όλων των φιλέλληνων του κόσμου ήταν αυτό του Λόρδου Μπάιρον, ο οποίος γιορτάζεται στην Ελλάδα ως εθνικός ήρωας.
Συγκέντρωσε χρήματα για τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, πουλώντας το αγγλικό του κτήμα, το οποίο συγκέντρωσε περίπου 11.250 λίρες στερλίνες, τα οποία σχεδίαζε να ξοδέψει για τον ελληνικό σκοπό. Με τα σημερινά χρήματα, ο Μπάιρον θα ήταν εκατομμυριούχος πολλές φορές, και η είδηση ​​ότι ένας υπέροχος πλούσιος Βρετανός αριστοκράτης γνωστός για τη γενναιοδωρία του έφτασε στην Ελλάδα έκανε τον Μπάιρον το αντικείμενο πολλών προσκλήσεων σε μια απελπισμένα φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα.

Λόρδος Μπάιρον
Γλυπτό του Λόρδου Μπάιρον στην Αθήνα. Πίστωση: Δημόσιος τομέας

Ένωσε τις δυνάμεις του με Έλληνες επαναστάτες ηγέτες που πολεμούσαν τους Οθωμανούς στον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας κοντά στο Μισολόγγι. Το 1824 σχεδίαζε να επιτεθεί στο τουρκικό φρούριο Λεπάντο, στις εκβολές του Κόλπου της Κορίνθου, παρά την έλλειψη στρατιωτικής εμπειρίας.
Ωστόσο, πριν ξεκινήσει η αποστολή, στις 15 Φεβρουαρίου 1824, ο πολεμιστής ποιητής αρρώστησε και πέθανε στο Μισολόγγι στις 19 Απριλίου.
Κοντά στο κέντρο της Αθήνας, έξω από τον Εθνικό Κήπο, είναι ένα άγαλμα που απεικονίζει την Ελλάδα με τη μορφή μιας γυναίκας στέφοντας Λόρδος Μπάιρον.
Το άγαλμα είναι οι Γάλλοι γλύπτες Henri-Michel Chapu και Alexandre Falguière. Από το 2008, η επέτειος του θανάτου του Byron, στις 19 Απριλίου, τιμάται σε ολόκληρη την Ελλάδα ως «Ημέρα του Byron».

greekreporter.com


Powered By BloggerTips.gr