Ένας διαδηλωτής που φοράει μάσκα προσώπου και κρατάει πινακίδα συμμετέχει σε ένα ράλι για να ευαισθητοποιήσει για την αντι-ασιατική βία, κοντά…
Ένας διαδηλωτής που φοράει μάσκα προσώπου και κρατάει πινακίδα συμμετέχει σε μια διαδήλωση για την ευαισθητοποίηση για την αντι-ασιατική βία, κοντά στην Chinatown στο Λος Άντζελες στις 20 Φεβρουαρίου 2021.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - Επιθέσεις με μίσους εναντίον Ασιατών Αμερικανών αυξήθηκαν πέρυσι σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ - σε ορισμένες περιπτώσεις με τριψήφια ποσοστά - ακόμη και καθώς τα συνολικά εγκλήματα μίσους μειώθηκαν, δείχνουν πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της αστυνομικής υπηρεσίας.

Επιπλέον, η ανησυχητική τάση συνεχίστηκε φέτος, λένε οι ειδικοί.

Υπήρξαν 122 περιστατικά εγκλημάτων μίσους κατά της Ασίας στην Αμερική σε 16 από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της χώρας το 2020, αύξηση σχεδόν 150% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Κέντρο Μελέτης του Μίσους και του Εξτρεμισμού του Κρατικού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και κοινοποιείται αποκλειστικά με το VOA. Η VOA συνέλεξε ανεξάρτητα δεδομένα για δύο από τις πόλεις.

Οι υποστηρικτές δικαιωμάτων της Ασίας Αμερικής αποδίδουν την πρωτοφανή σειρά επιθέσεων στη ρητορική του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας την Κίνα για τον θανατηφόρο κοροναϊό και, ευρύτερα, τον αποδιοπομπαίο τράγο των Ασιατικών Αμερικανών από απλούς ανθρώπους απογοητευμένους ή εξοργισμένους από τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας.

«Νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία υπό τον Τραμπ έβαλε πραγματικά έναν στόχο στις πλάτες των ανθρώπων που θεωρούνταν Κινέζοι. Είναι Σινοφοβία », δήλωσε ο Chris Kwok, μέλος του διοικητικού συμβουλίου για την Αμερικανική Αμερικανική Εταιρεία Δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης.

ασιατικό γραφικό εγκλήματος

Η αύξηση του εγκλήματος μίσους κατά της Ασίας ήταν η υψηλότερη στην πόλη της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με μεγάλο ασιατικό πληθυσμό, όπου η αστυνομία διερεύνησε ένα ρεκόρ 28 περιστατικών που αφορούσαν θύματα της Ασίας και της Αμερικής, μια αύξηση εννέα φορές μεγαλύτερη από το 2019.

Τέσσερις άλλες αμερικανικές πόλεις ανέφεραν επίσης τριψήφια ποσοστιαία αύξηση στα εγκλήματα μίσους κατά της Ασίας: η Φιλαδέλφεια και το Κλίβελαντ ανέφεραν η καθεμία έξι περιστατικά, από δύο το 2019. Ο Σαν Χοσέ είχε 10, από 4, ενώ το Λος Άντζελες ανέφερε 15, από 7.

«Ενώ οι περισσότερες πόλεις παρουσίασαν συνολική μείωση του εγκλήματος μίσους, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων εναντίον ομάδων που είχαν πρόσφατα φουσκώσει όπως οι Εβραίοι, οι επιθέσεις εναντίον των Ασιάτων αυξήθηκαν σημαντικά στις περισσότερες πόλεις και μειώθηκαν μόνο σε μία - Ουάσιγκτον, DC», δήλωσε ο Brian Levin, εκτελεστικός διευθυντής του μίσους και ερευνητικό κέντρο εξτρεμισμού.

Το FBI ορίζει ένα έγκλημα μίσους ως ποινικό αδίκημα που οφείλεται στη φυλή, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και άλλους παράγοντες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν επίθεση και βανδαλισμό. Κάθε Νοέμβριο, το FBI δημοσιεύει τα ετήσια στοιχεία εγκλημάτων μίσους για το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από μια χούφτα αστυνομικών υπηρεσιών παρέχουν το μόνο πρώιμο παράθυρο στον αριθμό των εγκλημάτων μίσους πέρυσι.

Αν και βασίζονται σε σχετικά μικρή δειγματοληψία δεδομένων, οι αριθμοί «υποδηλώνουν έντονα ότι το 2020 θα είναι η χειρότερη χρονιά αυτού του αιώνα για το αντι-Ασιατικό έγκλημα μίσους», δήλωσε ο Levin.

Η αναφερόμενη άνοδος στα εγκλήματα μίσους κατά της Ασίας είναι σύμφωνη με τα δεδομένα που παρακολουθούνται από οργανώσεις υπεράσπισης της Ασίας και της Αμερικής.

Ένας διαδηλωτής που κρατάει μια πινακίδα και ένα λουλούδι συμμετέχει σε ένα ράλι για την ευαισθητοποίηση για την αντι-ασιατική βία, κοντά στην Chinatown στο…
Ένας διαδηλωτής που κρατάει μια πινακίδα και ένα λουλούδι συμμετέχει σε μια συγκέντρωση για να ευαισθητοποιήσει για την αντι-ασιατική βία, κοντά στην Chinatown στο Λος Άντζελες στις 20 Φεβρουαρίου 2021.

Το Stop AAPI Hate, ένας ιχνηλάτης μίσους που δημιουργήθηκε πέρυσι από αρκετές ασιατικές αμερικανικές ομάδες, έχει καταγράψει περισσότερα από 2.800 περιστατικά ρατσισμού και διακρίσεων με στόχο τους Ασιάτες Αμερικανούς μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020. Ενώ η λεκτική παρενόχληση και η αποφυγή αποτελούσαν περισσότερο από το 90% των περιστατικών, οι φυσικές επιθέσεις αντιπροσώπευαν σχεδόν το 9%.

Πολλά από τα θύματα είναι μη Κινέζοι Ασιάτες, οι οποίοι προφανώς έκαναν λάθος επειδή είχαν καταλάβει την Κίνα.

«Οι Ανατολικοί Ασιάτες που φαίνονται Κινέζοι το βιώνουν τώρα, και αυτό πηγαίνει σε μια μακρά ιστορία αντι-ασιατικών διακρίσεων σε αυτήν τη χώρα», δήλωσε ο Kwok για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια ανησυχητική έκθεση που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, ο Stop AAPI Hate δήλωσε ότι 126 από τα περιστατικά αφορούσαν Ασιάτες Αμερικανούς ηλικίας άνω των 60 ετών. Πολλά περιστατικά έλαβαν χώρα στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο στον κόλπο τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένου ενός που αφορούσε έναν 91χρονο Ασιάτη άντρας σπρώχτηκε βίαια στο έδαφος από έναν ξένο

«Αυτές οι βίαιες επιθέσεις έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην κοινότητά μας, καθώς αποτελούν μέρος μιας ανησυχητικής αύξησης του αντι-Ασιατικού Αμερικάνικου μίσους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», δήλωσαν οι συνιδρυτές του STOP AAPI Hate σε δήλωση της 9ης Φεβρουαρίου.

Στο τελευταίο περιστατικό, ο Salman Muflihi, 23 ετών, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα για φερόμενη να μαχαιρώσει έναν 36χρονο ασιατικό άνδρα σε έναν δρόμο στην Chinatown της Νέας Υόρκης. Ο Muflihi κατηγορήθηκε το σαββατοκύριακο με έναν αριθμό απόπειρας δολοφονίας εκτός από άλλες κατηγορίες, αλλά όχι ένα έγκλημα μίσους. Εάν οι αρχές υπέβαλαν έγκλημα μίσους, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης.

Ο Kwok είπε ότι «υπάρχει ένα επίπεδο απογοήτευσης» στην ασιατική αμερικανική κοινότητα για την άρνηση των εισαγγελέων να υποβάλουν κατηγορίες εγκλημάτων μίσους.

«Νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να επανεκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο το προσεγγίζουν, ιδιαίτερα σε αυτήν την εποχή στην οποία βρισκόμαστε, την οποία θεωρώ ως περιοχή έκτακτης ανάγκης, ειδικά για τους Ασιάτες Αμερικής καθώς αντιμετωπίζουν διακρίσεις», είπε.

Σε δήλωση, το εισαγγελέα του Μανχάταν ανέφερε ότι ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετες χρεώσεις.

Εν τω μεταξύ, τα συνολικά εγκλήματα μίσους πέρυσι μειώθηκαν κατά 7% κατά μέσο όρο στις 15 πόλεις που παρακολουθούνται από το κέντρο για τη μελέτη του μίσους και του εξτρεμισμού. Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, η αστυνομία διερεύνησε 265 εγκλήματα μίσους, από 428 το προηγούμενο έτος.

Από τις πέντε πόλεις που ανέφεραν αυξήσεις, δύο βρίσκονται στην Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένου του Σαν Χοσέ, όπου σημειώθηκε αύξηση 162%.


voanews.com/usa