Ωστόσο, το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είναι ουσιαστικά κάτι άλλο, κάτι πολύ πιο σημαντικό για την Τουρκία σήμερα: Είναι ένα προοδευτικό πανεπιστήμιο, οι φοιτητές του οποίου αποτελούν μια μικρογραφία των νέων γενιών της χώρας. Ανάμεσά τους βρίσκονται γόνοι εκκοσμικευμένων αστικών οικογενειών, εύπορων συντηρητικών νεο-αστών, οι κόρες των οποίων φορούν κεφαλομάντηλο, αλλά διαδηλώνουν με πάθος ενάντια στο διορισμό του νέου πρύτανη, παιδιά από οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, παιδιά που στηρίζουν το ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν και που δεν συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Αγόρια και κορίτσια που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους και κοσμοθεωρίες και που ζυμώνονται μαζί, διαρρηγνύοντας τα κοινωνικά, τα ταξικά, τα πολιτικά, ακόμα και τα έμφυλα στεγανά που το επίσημο αφήγημα προσπαθεί να διατηρήσει και να οξύνει.

 

Οι νέες τις γενιές δεν είναι τόσο χειραγωγημένες όπως πολλοί νομίζουν

Η επιβολή ενός πρύτανη με καθαρά πολιτικά κριτήρια ήρθε λοιπόν να αναδείξει ότι το σημερινό πολίτευμα στην Τουρκία καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες να χαλιναγωγήσει όλες τις δυναμικές που λειτουργούν προς την κατεύθυνση του κοινωνικού εκσυγχρονισμού και παράλληλα προς την υπέρβαση της πόλωσης και του κατακερματισμού της κοινωνίας. Και να δημιουργήσει, όπως το επίσημο αφήγημα αναφέρει, μια «ευσεβή γενιά», μια νέα γενιά Τούρκων οι οποίοι θα είναι πιστοί Μουσουλμάνοι και πάνω απ’ όλα πιστοί υποστηρικτές του Προέδρου Ερντογάν και της Τουρκίας, όπως αυτός την φαντάζεται.

Οι αντιδράσεις των φοιτητών κατέδειξαν, για ακόμα μια φορά, ότι η τουρκική κοινωνία, και κυρίως οι νέες τις γενιές, δεν είναι τόσο χειραγωγημένες όπως πολλοί νομίζουν και ότι πίσω από την ομίχλη του αφηγήματος της επίσημης Τουρκίας υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που δονείται, που ζει εναρμονισμένος με τις παγκόσμιες δυναμικές, που αντιστέκεται και αντιδρά και, πάνω απ’ όλα, που αλλάζει διαρκώς.

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το όλο ζήτημα έρχεται την ίδια ώρα να προειδοποιήσει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος χάνει την μέχρι πρότινος θρυλική του ικανότητα να αφουγκράζεται την κοινωνία και να παράγει πολιτικές. Και ότι διαλέγει πια πολλές φορές τις λάθος μάχες: Δημοσκόπηση της έγκριτης εταιρείας ερευνών Metropoll, που δημοσιεύθηκε την περασμένη βδομάδα, κατέδειξε ότι το 75% των Τούρκων επιθυμεί τα πανεπιστήμια και η διοίκησή τους να είναι ανεξάρτητα από την πολιτική, ενώ το 73% θεωρεί ότι οι ακαδημαϊκοί πρέπει να επιλέγουν μόνοι τους τους πρυτάνεις.

Η επιλογή λάθος μαχών έχει να κάνει με τον σφιχτό εναγκαλισμό του Ταγίπ Ερντογάν και του ΑΚΡ με μια νέα μορφή σκληρού εθνικισμού και με την επικράτηση ενός βαθιά φοβικού συνδρόμου για την επιβίωση του κράτους/έθνους, αλλά και του ίδιου του πολιτεύματος. Τροφοδοτώντας έτσι μια εγγενή ανάγκη του πολιτεύματος να επιβιώνει μέσω της πόλωσης και της αντιμετώπισης όλων των φυγόκεντρων κοινωνικών δυναμικών ως εν δυνάμει υπαρξιακές απειλές, όπως έγινε και με τις διαμαρτυρίες των φοιτητών του πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Ανάγκη που έχει σήμερα μετατρέψει το πολίτευμα σε καθεστώς και που κάνει το χάσμα ανάμεσα στο δεσποτισμό του «Παλατιού» και τη γεμάτη ζωντάνια τουρκική νεολαία απροσπέλαστο.

dialogos.com#