Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Έρευνα: Κάθε χρόνο 1 στους 5 πεθαίνει εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

 



Καύσιμα όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας περιέχουν μικροσκοπικά δηλητηριώδη σωματίδια, γνωστά ως «PM 2.5», τα οποία εισέρχονται μέσω της αναπνοής στους πνεύμονές μας, επιδεινώνοντας παθήσεις του αναπνευστικού όπως το άσθμα και αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, στεφανιαία καρδιακή νόσο, εμφράγματα και πρόωρο θάνατο.




Η σχετική έρευνα αποκάλυψε επίσης την σύνδεση των αυξημένων θανάτων λόγω του κορωνοϊού σε κάποια περιοχή με τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής της μόλυνσης.


Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Research», από ερευνητές των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, του Μπέρμιγχαμ, του Λέστερ και του University College του Λονδίνου.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι θάνατοι που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούσαν, για το έτος 2018, το 18% των θανάτων κάθε χρόνο παγκοσμίως (8.700.000 άτομα), πράγμα που σημαίνει ότι 1 στους 5 θανόντες έχασε τη ζωή του εξαιτίας της ρύπανσης.


Περιοχές όπως η Κίνα, η Ινδία και η νοτιοανατολική Ασία φαίνεται πως υπήρξαν οι πλέον προβληματικές.


Στην ανατολική Ασία, το ποσοστό των θανάτων εξαιτίας της ρύπανσης ανήλθε στο 30%, ενώ στην Ευρώπη και την Αμερική τα ποσοστά έφτασαν το 16,8% και 13,1%, αντίστοιχα.


Όσον αφορά περιοχές που περιόρισαν αισθητά τις εκπομπές ρύπων από τα ορυκτά καύσιμα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως η Κίνα, παρατηρήθηκε ραγδαία πτώση των θανάτων.


Ανάμεσα στα έτη 2012-2018, η Κίνα μείωσε τους ρύπους της κατά 44%, μειώνοντας τους σχετιζόμενους με τη ρύπανση θανάτους κατά 1,5 εκατομμύρια στην ίδια τη χώρα και κατά 2,4 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως.


Σχετικά άρθρα


Powered By BloggerTips.gr