Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Έντονη διαμαρτυρία του ΥΠΕΞ για την αλβανική πρόκληση στο Euro

Μετά τη σκληρή ανακοίνωση για το προκλητικό πανό κατά της Ελλάδας από Αλβανούς οπαδούς σε γαλλικό γήπεδο, η Αθήνα προχωρά σε διάβημα προς τα Τίρανα και το Παρίσι.
Πηγή: Real.gr
Έντονη διαμαρτυρία του ΥΠΕΞ για την αλβανική πρόκληση στο Euro
«Λάδι στη φωτιά» των σχέσεων Αθήνας - Τιράνων έριξε η χθεσινή πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας από Αλβανούς οπαδούς, κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης των γειτόνων με την Ελβετία, για το EURO 2016 που διεξάγεται στη Γαλλία.«Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. Εκατό χιλιάδες Αλβανοί θύματα», έγραφε πανό που αναρτήθηκε, στις κερκίδες του Σταντ Μπολάρ της Λανς.



Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, κίνηση από ακραίους αλβανικούς κύκλους μέσα σε λίγες μέρες: την περασμένη Δευτέρα, ο Νίκος Κοτζιάς έγινε δεκτός «θερμής» υποδοχής στα Τίρανα από 200 περίπου διαδηλωτές που φώναξαν συνθήματα για το τσαμικό ζήτημα, ενώ το θέμα είχε ανακινήσει, λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός των γειτόνων, Έντι Ράμα, μιλώντας στο συνέδριο των κόμματος των Τσάμηδων.

Για πανό με προκλητικό περιεχόμενο που συνιστά θρασύτατη ενέργεια έκανε λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας έντονα στα γεγονότα της Γαλλίας.

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην πρόκληση Αλβανών στο EURO
Στη σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε «προβοκατόρικες ενέργειες από περιθωριακούς κύκλους», οι οποίοι είναι «δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση των δύο χωρών», έπειτα, όπως είπε και από την επίσημη παραδοχή των Τιράνων ότι «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς».

Ο Ευ. Ευθυμίου τόνισε πως η χθεσινή ενέργεια καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.

Διάβημα προς Τίρανα και Παρίσι
Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, η Β. Σοφίας ανακοίνωσε πως πέρα από την UEFA, η Αθήνα προβαίνει σε αυστηρές παραστάσεις και προς τους διοργανωτές, από τους οποίους, όπως σημείωσε, «αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό».

Παράσταση γίνεται, επίσης, πρόσθεσε ο ίδιος, και προς την αλβανική κυβέρνηση, «από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια».

Μάλιστα, πέρα από τη χθεσινή σκληρή ανακοίνωση, την προσεχή Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς θα καλέσει τους πρέσβεις της Αλβανίας και της Γαλλίας στο υπουργείο Εξωτερικών, για να τους επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στον αγώνα.

Επικοινωνία της ΕΠΟ με την αλβανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία
Εξάλλου, επιστολή διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, απέστειλε για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο Σταύρος Κοντονής, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως «καταστρατηγήθηκαν οι αυστηρότατοι σχετικοί κανονισμοί, απόλυτα γνωστοί σε όλες τις Εθνικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες και ακόμα περισσότερο», ενώ διερωτάται «πώς συνέβη κάτι τέτοιο εν μέσω εφαρμογής αυστηρότατων ελέγχων ασφαλείας και υλοποίησης ενός ευρύτατου σχεδιασμού λήψης προληπτικών μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών».

«Αναμένουμε, εκ μέρους της ΟΥΕΦΑ τη σαφή καταδίκη της ενέργειας αυτής, την άμεση και αυστηρή εφαρμογή των προβλεπομένων από τους κανονισμούς κυρώσεων για τα φαινόμενα αυτά και τους υπευθύνους, και κυρίως τη λήψη μέτρων εκ μέρους σας, ως διοργανώτρια αρχή, προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας», σημειώνει.


Powered By BloggerTips.gr