Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Με Κουβέλη η πορεία προς το Συνέδριο τον Σεπτέμβριο

Με Κουβέλη η πορεία προς το Συνέδριο τον ΣεπτέμβριοΧρειάστηκαν δύο ψηφοφορίες και μάλιστα σε κλίμα μεγάλης έντασης, προκειμένου να αποφασιστεί η σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ για τον Σεπτέμβριο. (VIDEO)
«Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Φώτη Κουβέλη» απεφάνθη η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, χωρίς καν το θέμα να μπει σε ψηφοφορία. Την ίδια ώρα, χρειάστηκαν δύο ψηφοφορίες και μάλιστα σε κλίμα μεγάλης έντασης, προκειμένου να αποφασιστεί η σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος για τον Σεπτέμβριο. 

Ειδικότερα, ενώ μεταξύ φθινοπώρου που είχε προτείνει ο Φώτης Κουβέλης - και ειδικότερα 9-12 Οκτωβρίου, όπως ζήτησε ο Γραμματέας του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος - και Ιουλίου που είχαν προτείνει στελέχη του Αριστερού Δικτύου, επελέγη στην πρώτη ψηφοφορία η διεξαγωγή συνεδρίου στις 10-13 Ιουλίου. 

Αργότερα, όμως, μετά από μεγάλες αντιδράσεις από τους παριστάμενους και την διαβεβαίωση του γραμματέα ότι οργανωτικά κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, ακολούθησε δεύτερη ψηφοφορία, οπότε και υπερψηφίστηκε η εναλλακτική πρόταση του ίδιου, το συνέδριο να πραγματοποιηθεί στις 12-14 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα συνεδριάσει εκ νέου σε διάστημα δύο εβδομάδων και συγκεκριμένα στις 21-22 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την αντικατάσταση των έξι μελών (Παπαθανασίου, Μαυροκεφαλίδης, Παγκάλου, Σαμπατακάκης, Κακουλίδης, Παναγιώτου) της Εκτελεστικής Επιτροπής που παραιτήθηκαν. 

Και για αυτή την απόφαση χρειάστηκε ψηφοφορία, καθώς η Μαρία Ρεπούση, είχε ζητήσει να παραιτηθεί σύσσωμη η Εκτελεστική Επιτροπή και να εκλεγεί νέα στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με δικαίωμα βεβαίως των νυν μελών να θέσουν υποψηφιότητα. 

Οι ψηφοφορίες διενεργήθηκαν εν μέσω εκρηκτικού κλίματος, με φωνές και αντεγκλήσεις μεταξύ στελεχών της ΚΕ, ενώ την «αποχή» επέλεξε η μειοψηφία με επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη. Χαρακτηριστική του πώς αντελήφθη τη διαδικασία η Μεταρρυθμιστική Τάση, είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα. «Εν μέσω κλίματος που το μόνο που δεν το χαρακτήριζε ήταν η σοβαρότητα και η ευθύνη για το τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα, η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, αφού ταλαντεύτηκε αν θα κάνει έκτακτο συνέδριο στις... 10 Ιουλίου, τελικά αποφάσισε συνέδριο στις... 12 Σεπτεμβρίου». 

Στα άκρα η αντιπαράθεση
Οι συντάκτες της ανακοίνωσης, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «είναι φανερό ότι το τελευταίο που ενδιέφερε όσους πήραν αυτές τις αδιέξοδες αποφάσεις είναι αν τα μέλη του κόμματος στο σύνολό τους θα μπορέσουν να προβληματιστούν για τις αιτίες και τις συνέπειες της συντριβής», καταλήγοντας ότι «η Μεταρρυθμιστική Τάση απείχε από αυτές τις παρακμιακές διαδικασίες». 

Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι από τη διήμερη συνεδρίαση, απείχαν τόσο ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός όσο και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος. 

Στη δευτερολογία του, με την οποία έκλεισε και η διήμερη συνεδρίαση, νωρίτερα, ο Φώτης Κουβέλης παραδέχθηκε την απουσία της συλλογικότητας στο κόμμα, εξηγώντας ότι δεν ήταν ηθελημένη ενέργεια, αλλά αποτέλεσμα παραλείψεων και προέτρεψε «να κοιτάξει ο καθένας τη δική του πολιτική συνείδηση για να δει αν έχει μερίδιο ευθύνης». 




Υπερασπίστηκε την ανάγκη ενός νέου προοδευτικού μπλοκ εξουσίας, σημειώνοντας πως τίποτα από τα δύο δεν πρέπει να συμβεί, ούτε να πάρουν από το χέρι το κόμμα για να το οδηγήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να το πάρουν από το χέρι για να το οδηγήσουν στην κεντροαριστερά, και εμμένοντας στην ανάγκη της αυτονομίας του. 

Έκλινε πάντως προς την επιλογή της κυβερνητικής συνεργασίας αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για τη διαμόρφωση της Κεντροαριστεράς «που πηγαίνει προς τα κεντροδεξιά», υπονοώντας προφανώς την συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Ο ίδιος άλλωστε, υποστήριξε ότι το τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ αναφορικά με τις συμμαχίες, θα αποφασιστεί από θέση αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ. 

«Δεν επέλεξα να αναζητήσω εσωτερικό εχθρό όλο αυτό το διάστημα» είπε και επανέλαβε την άποψή του για διεξαγωγή συνεδρίου ενότητας και όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, υποστηρίζοντας ότι «μπορούμε τα στοιχεία του εκτάκτου να τα συνδέσουμε με αυτά του καταστατικού συνεδρίου». 

Αναφερόμενος στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ρώτησε: «Έχετε ξαναδεί τέτοια χτυπήματα εναντίον ενός κόμματος και μάλιστα με υποδείξεις για το τι θα πρέπει να κάνουμε για τον ΠτΔ;». 

Θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: «Τι θέλει τελικά αυτός ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή να πάει για πρόεδρος της Δημοκρατίας;», υποστήριξε ότι αν ήθελε να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έπρεπε να εγκαταλείψει κάθε άλλη σκέψη για πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να δείξει το άτοπο του ερωτήματος. Υποστήριξε, δε, ότι σε 17 συνεντεύξεις μόνο πρόσφατα ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει αυτό το αξίωμα.

«Δεν έκανε λάθος ο κόσμος. Εμείς κάναμε λάθος», είπε για το αποτέλεσμα των εκλογών, παραπέμποντας πάντως τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ στο επικείμενο συνέδριο. «Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να προχωρήσει ως ανάγκη», κατέληξε. 


Real.gr


Powered By BloggerTips.gr