Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Ανοικτά μουσεία και καταστήματα κάθε Κυριακή ζητεί ο ΣΕΤΕ

Στόχος η κεφαλαιοποίηση της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη
Ανοικτά μουσεία και καταστήματα κάθε Κυριακή ζητεί ο ΣΕΤΕ
Ανοικτά μουσεία και καταστήματα επτά ημέρες την εβδομάδα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την κεφαλαιοποίηση της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης και εκτός ξενοδοχείων από τις τοπικές οικονομίες των δύο αστικών προορισμών, ζητεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). 


«Σε μια σύγχρονη τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα δεν νοείται ελκυστικό τουριστικό προϊόν πόλης χωρίς τη δυνατότητα ανοικτών μουσείων και καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης επτά ημέρες την εβδομάδα. Παρόμοιες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σχεδόν από όλους τους ανταγωνιστές μας. Τα μουσεία άνοιξαν, παρά τις αντιδράσεις, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος έστειλε επιστολή στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου για την πιλοτική εφαρμογή ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε τρεις περιοχές της χώρας. 

Στην επιστολή του προς τον υφυπουργό, η οποία κοινοποιείται στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια και την υπουργό Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τονίζει τη σταθερή θέση του Συνδέσμου προς την υλοποίηση του αναπτυξιακού μέτρου ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, ιδίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Είναι αδύνατον να ζητάμε από τους τουρίστες να γνωρίζουν ποιες Κυριακές του χρόνου θα μπορούν να βρουν τα καταστήματα ανοικτά στη χώρα μας και να προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε προϊόντα City Break και συνεδριακού τουρισμού. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε καμία από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι βασικοί τουριστικοί προορισμοί θα πρέπει να διατηρούν τα καταστήματά τους ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου» υπογραμμίζει ο κ. Ανδρεάδης.

Περισσότερες αφίξεις

Οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για την εφετινή χρονιά στη χώρα, με τις εκτιμήσεις να ξεπερνούν τα 19 εκατ. διεθνών αφίξεων, σε συνέχεια της αύξησης 20,4% το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2014, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Αντιστοίχως στην Αθήνα η αύξηση άγγιξε ποσοστό 34,4%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ για 750.000 επιπλέον αφίξεις το 2014 στην ελληνική πρωτεύουσα, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,5 εκατ. τουριστών. Σε διψήφιο θετικό ποσοστό κινείται και η Θεσσαλονίκη, με σταθερή αύξηση 15,2%, σε σύγκριση με το πεντάμηνο του 2013, καθώς εκτιμάται ότι η πόλη θα δεχθεί 200.000 επιπλέον αφίξεις, ξεπερνώντας τα 1,5 εκατ. τουριστών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, το 2013 στην Αθήνα οι ταξιδιωτικές δαπάνες εκτός ξενοδοχείου ανά άτομο και ανά ημέρα ανήλθαν στα 157 ευρώ. Στις δαπάνες καταμετρώνται αξιοθέατα και διασκέδαση, εστιατόρια και cafe, αγορές και λοιπά έξοδα. Με βάση τις Ερευνες Ικανοποίησης Πελατών το διάστημα 2010 - 2013, η μέση ποσοστιαία δαπάνη του τουρίστα για ξενοδοχείο σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες του στην πόλη είναι μόνο 32%, αποδεικνύοντας ότι για να ενισχυθεί περαιτέρω το City Break, το οποίο δεν βασίζεται σε all-inclusive υπηρεσίες, είναι απαραίτητο οι τουρίστες να μπορούν να βρουν όλες τις υπηρεσίες που επιθυμούν ανοιχτές, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι δυνατότητες αγορών στα εμπορικά καταστήματα.

Σημειώνεται άλλωστε η βελτίωση από την πρόσφατη πράξη της κυβέρνησης και «απόλυτα απαραίτητη», όπως τονίζει ο ΣΕΤΕ, λειτουργία των μουσείων με διευρυμένο ωράριο 8 π.μ. ως 8 μ.μ. και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. «Η συνδυαστική λειτουργία των καταστημάτων μπορεί να ωφελήσει πολλαπλασιαστικά για το μέγιστο τελικό αποτέλεσμα. Αλλιώς το ένα θα αφαιρεί ή θα ακυρώνει την ωφέλεια από το άλλο» υπογραμμίζεται.

tovima


Powered By BloggerTips.gr