Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Στο τραπέζι κυρώσεις κατά Τουρκίας, αλλά... υπερτερεί η θετική ατζέντα


 Μαρία Ψαρά

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι βελτιωμένη» σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Τηλεδιάσκεψη Φον Ντερ Λάιεν και Μισέλ με τον Ερντογάν αύριο.

Τα μέτρα κατά της Τουρκίας είναι ακόμη στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υπερτερεί η θετική ατζέντα γιατί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι βελτιωμένη.

Αυτό διαβεβαίωσε πριν από λίγο κοινοτικός αξιωματούχος ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Με τη λέξη «μέτρα» οι Ευρωπαίοι εννοούν τις κυρώσεις, όσο light ή πιο καίριες κι αν είναι. Πάντως, το κλίμα στην Ε.Ε. φαίνεται ότι είναι υπέρ της αποκατάστασης της σχέσης με την Άγκυρα.

«Η έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου θα είναι περιεκτική και θα περιέχει περιγραφές για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα λαμβάνει υπόψιν όλες τις διαφορετικές πιθανότητες. Τα μέτρα προφανώς παραμένουν στο τραπέζι 7 μήνες μετά, δεν αποσύρονται. Και αυτό θα είναι τμήμα της πολιτικής μας καθοδήγησης», είπε ο αξιωματούχος σε απάντηση στην ερώτηση της «Εφ.Συν.»

H Τουρκία θα είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας στην συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την έκθεση για την Τουρκία που θα παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, και θα προετοιμάσουν τη συζήτηση των ηγετών της επόμενης Πέμπτης.

«Ενότητα» στο Συμβούλιο

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα πράγματα πάνε καλύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και, όπως είπε, «στο Συμβούλιο επικρατεί περισσότερη ενότητα από ποτέ για το θέμα της Τουρκίας μεταξύ των κρατών μελών».

Αποκάλυψε ότι η έκθεση θα είναι θετική, ότι θα εμπεριέχει τη θετική ατζέντα. Παραδέχτηκε ότι «είναι μια δύσκολη σχέση», αλλά επεσήμανε ότι «οι πράξεις της Τουρκίας βελτίωσαν το περιβάλλον». Διευκρίνισε δε ότι η χώρα «μένει πολλά να κάνει, για να έχουμε πραγματικά καλές σχέσεις με την Τουρκία».

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σκοπεύει να θέσει τη σχέση με την Τουρκία στο σωστό δρόμο, σε όλα τα θέματα, τα εσωτερικά της, το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με τα κράτη μέλη, τη σχέση με την ΕΕ», είπε.

Σημείωσε ότι η Τουρκία είναι πολύ περισσότερο από μια γειτονική χώρα. Είναι «μια υποψήφια χώρα, όχι απλά περιφερειακή δύναμη, αλλά μια χώρα κλειδί για την Ευρώπη. Πρέπει να μπούμε σε ένα δρόμο που θα μπορούμε να τα συζητάμε και να τα λύσουμε όλα», τόνισε.

Σε σχέση με το Κυπριακό Ε.Ε. θα βρίσκεται στην διάσκεψη υπό τον ΟΗΕ, τόσο στην αρχική φάση στη Γενεύη, όσο και στην επόμενη φάση των σε βάθος διαπραγματεύσεων, δήλωσε ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «το κυπριακό είναι ένα από τα πιο δύσκολα διπλωματικά θέματα, όμως όποια και αν είναι η λύση, θα υλοποιηθεί με το νησί μέσα στην ΕΕ, έχουμε το κοινοτικό κεκτημένο, είναι λογικό επακόλουθο ότι θα είμαστε εκεί».

Η ατζέντα της συνεδρίασης

Το Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17:30. Οι Υπουργοί θα συζητήσουν τέσσερα σημεία στη ατζέντα, τις τρέχουσες υποθέσεις, μια ανταλλαγή με αξιωματούχο του ΟΗΕ, Μισέλ Μπασελέ, την Τουρκία και τη Νότια Γειτονία και μετά οι Υπουργοί θα μπορούν να θέσουν και άλλα ζητήματα.

Στις τρέχουσες υποθέσεις, οι ΥΠ.ΕΞ. θα εξετάσουν πέντε θέματα. Αρχικά τις σχέσεις με τη Ρωσία, ενόψει και της αντίστοιχης συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, την κατάσταση στη Μυανμάρ με το πραξικόπημα, τις εξελίξεις στη Γεωργία, τη Βενεζουέλα και τέλος τα Δυτικά Βαλκάνια μετά τις τελευταίες συζητήσεις του Υπάτου Εκπροσώπου με ηγέτες της περιοχής.

Τηλεδιάσκεψη με Ερντογάν

Στο μεταξύ αύριο, Παρασκευή, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα έχουν συνομιλήσουν με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η τηλεδιάσκεψη θα γίνει στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ και ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς.


efsyn.gr


Powered By BloggerTips.gr