Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

18/06/1815 – Η Μάχη του Βατερλό…. (BINTEO)


18/06/1815 – Η Μάχη του Βατερλό…. (BINTEO)
Η Μάχη του Βατερλό. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης.

Μια από τις σημαντικότερες μάχες όλων των εποχών ήταν η Μάχη του Βατερλώ. Πραγματοποιήθηκε από τις 14-18 Ιουνίου 1815 και έδωσε τέλος στην Γαλλική Αυτοκρατορία.
Ο Ναπολέων ο Α΄, γυρνώντας από την εξορία του, μπαίνει στο Παρίσι, και παίρνει την εξουσία στα χέρια του τον Μάρτιο. Τον Ιούνιο πηγαίνει στο Βατερλώ, μια πόλη της Φλάνδρας, του σημερινού Βελγίου, για να εμποδίσει την Αγγλία, την Πρωσία και άλλες μικρές χώρες να ενωθούν, θέλοντας να αντιμετωπίσουν το Γαλλικό στρατό και να κατακτήσουν την Γαλλία.
Στο Γαλλικό στρατόπεδο υπήρχαν 72.000 άντρες, με αρχηγούς τον Ναπολέοντα, τον Νέυ και τον Γκρουσύ. Στο αντίθετο μέτωπο οι Άγγλοι και οι Ολλανδοί, με αρχηγό τον Δούκα του Ουέλινγκτον αριθμούσαν 68.000 άντρες, και οι Πρώσοι, με αρχηγό τον Γκέμπαρτ φον Μπλύχερ, ήταν 45.000.
Στις 15 Ιουνίου τα στρατεύματα βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπα, στην μάχη του Λινί, στην οποία οι Γαλλικές δυνάμεις του Ναπολέων και του Νέυ φάνηκαν δυνατότερες και κέρδισαν την μάχη απέναντι στους Βρετανοολλανδούς. Όμως οι Πρώσοι του Μπλύχερ υπερείχαν απέναντι στους Γάλλους του Γκρουσύ, κερδίζοντας την μάχη.
Μετά από τρεις μέρες, δηλαδή στις 18 Ιουνίου, οι Αγγλοπρώσοι βγήκαν στο πεδίο της μάχης το πρωί παραβλέποντας το ότι είχε βρέξει την προηγούμενη μέρα. Ο Ναπολέων περίμενε μέχρι να στεγνώσει το πεδίο της μάχης, και μάλλον αυτή ήταν το σφάλμα για το οποίο οι Γάλλοι έχασαν την μάχη. Όταν οι Γάλλοι βγήκαν, αντίκρισαν τους Αγγλοπρώσους να τους περιμένουν. Ο Ναπολέων χωρίς να χάσει χρόνο επιτέθηκε, αλλά οι επιθέσεις αποκρούστηκαν με επιτυχία από τον αντίπαλο στρατό. Όταν οι Άγγλοι επιτέθηκαν, οι Γάλλοι ήταν απροετοίμαστοι. Οι Γάλλοι υποχώρησαν και η μάχη τελείωσε. Οι Αγγλοπρώσοι ανεμπόδιστοι πλέον εισέβαλαν στην Γαλλία, επανέφεραν στον θρόνο τον Λουδοβίκο ΙΗ΄ μετά την παραίτηση του Ναπολέοντα, ο οποίος εξορίζεται στο νησί της Αγίας Ελένης, στο οποίο πεθαίνει το 1821.
Η μάχη σήμανε το τέλος της Γαλλικής Αυτοκρατορίας και μια ειρήνη στην Ευρώπη που διήρκησε για περίπου 50 χρόνια ( 1815-1856 ).


Powered By BloggerTips.gr