Advertisement

Doctor blogger

ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Πέντε περιπτώσεις θρόμβωσης στην Ελλάδα συνδέονται επίσημα με το AstraZeneca


 Πέντε περιστατικά θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS) έχουν συνδεθεί επίσημα με το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca από την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο φαρμακευτικός ρυθμιστής της χώρας (EOF).

Η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του EOF δήλωσε ότι διενήργησε διεξοδική αξιολόγηση των πέντε περιπτώσεων που επιβεβαιώθηκαν συνολικά σε 905.915 εμβολιασμούς πρώτης και δεύτερης δόσης με το AstraZeneca.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η συχνότητα της θρόμβωσης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ανέρχεται σε 1,58 / 100,000, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 εκτιμάται σε 2,28 / 100.000, πρόσθεσε.

Εξετάζοντας τις ειδήσεις στην καθημερινή ενημέρωση για την πανδημία αργότερα την Τετάρτη, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, διευκρίνισε ότι η επιτροπή συμβουλεύει τη συνέχιση του εμβολιασμού με το AstraZeneca, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων θρόμβωσης.

Οι πάσχοντες ασθενείς ήταν τέσσερις γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47, 61 και ένας άνδρας ηλικίας 35 ετών. Τρεις από τις γυναίκες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, μία πέθανε και ο άντρας αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Θεοδωρίδου είπε ότι ο αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης παρατηρείται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών και όταν ρωτήθηκε αν συνιστά στους νεότερους να αποφύγουν το τρύπημα AstraZeneca, επεσήμανε την πλατφόρμα εμβολιασμού που επιτρέπει στο κοινό να επιλέξει ουσιαστικά το τρύπημά του.

Ερωτηθείς πόσες Κίτρινες Κάρτες έχουν συμπληρωθεί στην Ελλάδα - η διαδικτυακή πλατφόρμα που χρησιμοποιούν επαγγελματίες υγείας στην ΕΕ για την υποβολή υποψιών παρενεργειών φαρμάκων ή εμβολίων - είπε ότι ο EOF έχει εξετάσει επί του παρόντος περισσότερες από 1.500 και ζήτησε από αυτούς που χορηγούν τρύπημα να μην καθυστερούν την υποβολή τους.

ekathimerini.com


Powered By BloggerTips.gr